Ben Diyeyim Edirne, Sen De Trabzon

Gün geçtikçe daha çok ilgi çekiyor. Anadolu'nun farklı kentlerinden sesler yükseliyor. "Geliyor musun" diyorlar? Bu kız nereye gidiyor? N'apıyor?

Adı Azize Yıldız. Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü mezunu. Şu anda Trabzon’da. Dün İstanbul’daydı. Bir kaç gün önce Gaziantep’te. Geçen hafta Edirne’de.

24 yaşında genç bir mimar Türkiye’deki mimarlık fakültelerini dolaşıyor. 

Bu sene mimarlık camiası her platformda kentlerin, mimarlığın geleceğini konuşuyor. Kasım ayında Four Seasons The Bosphorus Oteli’nde gerçekleşecek Arkitera Mimarlık Merkezi’nin projelerinden ARKIMEET 2014’ün teması da tam olarak bunun üzerine kurulu. Başarılı tasarımcılar, mimarlar bizi yakın gelecekte “neler bekliyor?”u “Ya Sonra?” teması altında konuşacaklar. 

Kentlerimizin ilerde nasıl bir forma bürüneceğini, binaların nasıl gözükeceğini ya da tasarımın ne anlamlara geleceğini tartışmak çok değerli. Ve bu tartışmaların filizlendiği, teorik altyapıların kurulduğu eğitim kurumlarını bu çerçeveden çıkarmak da mümkün değil. Mimarlık eğitimini değerlendirebilmek, eğitimin “Ya Sonra?”sını tartışabilmek için Arkitera Kampüste projesi kapsamında seçilen Azize Yıldız ise bu amaçla çıktığı gezisinde ikinci haftasını tamamladı. 

Azize Yıldız Ne Yapıyor?

Arkitera.com tarafından hazırlanan Mimarlık Okulları Haritasını altlık olarak kullanan Azize, sevgili hocalarımızın danışmanlığıyla elbette kendi rotasını kendi çizdi. Toplamda 92 mimarlık okulu onu bekliyordu. Her gittiği okulda dekan ya da mimarlık bölüm başkanlarıyla söyleşi yapma hedefi şu sıralar okulların radyo programlarına çıkma, öğrencilerle ek sohbetler, baklava saatleri gibi farklı etkinliklerle süsleniyor.


Gaziantep Zirve Üniversitesi MimarYa Radyo Programı


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden bir görünüş

Peki Dekanlar/Bölüm Başkanları Hangi Sorulara Cevap Verecek?

Azize Yıldız durum tespiti için 2 soru soruyor. İlki mimarlık eğitiminin bulunduğu kent ile ilişkisi, diğeri ise mimarlık eğitiminin olması gereken mekansal karşılığı. Sorulan sorular ve cevapları hakkında şu anda net bir bilgiye sahip olmamakla birlikte, çok daha fazlasının tartışıldığına eminiz.

Azize Yıldız Neredeydi?

Azize, başlangıç noktasını İstanbul alarak çıktığı ilk güzergahta Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Denizli, Burdur, Antalya, Alanya, Ankara, Karabük, Bolu ve Sakarya’daki mimarlık fakültelerini ziyaret etti. Dile kolay, tamı tamına 13 kent.

Sonra, bir nefes İstanbul’da ve randevulardaki bir aksalık nedeniyle geri döndü Edirne’ye.

Üçüncü güzergahına hava yoluyla başladı. İstanbul’dan Adana’ya giden Azize bölgedeki yakın kentleri dolaştı. Mersin, Hatay, Gaziantep.

Peki Ya Şimdi? Azize Yıldız Nerede? 

Azize bu sabah İstanbul’dan Trabzon’a uçtu. 5 gün içinde Trabzon, Erzurum, Bitlis, Van, Diyarbakır, Batman ve Mardin’e gitmeyi planlıyor.

Sonrasında da daha İç Anadolu Bölgesi, İzmir ve İstanbul var. Yani kısacası daha yolu uzun; gideceği, göreceği çok kampüs, tanışacağı bir çok öğrenci ve hoca var. 

Bu araştırma, geliştirme projesi ile birlikte elde edilen ve edilecek bilgiler Türkiye’deki mimarlık eğitimine dair muntazam bir altlık oluşturacak. Ve bu projenin elçisi Azize Yıldız da deneyimlerini ve fikirlerini 19-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek ARKIMEET 2014’te bizimle paylaşacak.

Azize’yi ve bizi takipte kalın.

Twitter: https://twitter.com/ArkiteraKampus
Instagram: http://instagram.com/azizemsi
Flickr: https://www.flickr.com/photos/arkiterakampuste/
WordPress: http://arkiterakampuste.wordpress.com/

Etiketler

Bir yanıt yazın