“Ben Ankara” eylemdeydi

TMMOB'un öncülüğünde çeşitli dernek ve siyasi partilerin de desteğiyle kurulan "Ben Ankara Başkent Dayanışması" ilk eylemini 17 Mayıs Perşembe günü Kızılay Meydanı'nda gerçekleştirdi.

Renklerin eylemi sloganıyla yola çıkan ve ilk eylemleri için siyah rengi seçen “Ben Ankara Başkent Dayanışması” Başkente yönelik yapılan saldırılara, kimliğini değiştirmek için yoğun çaba harcayan yerel ve merkezi yönetimlere karşı mücadelelerini Kızılay’da yaptıkları eylemle başlattılar.

Son 20 yıldır Ankara’nın bir rant alanına çevrildiğini ve şehrin talan edildiğini belirten platform üyeleri Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk Kültür Merkezi, Ulus Tarihi Kent Merkezi, Atatürk Bulvarı, Güvenpark, Gençlik Parkı, Zafer Meydanı, başta olmak üzere, bir kenti kent yapan tüm yaşam alanlarının, tarihsel değerlerinden, anılardan arındırılarak kent belleğinin yok edilmesi için yasalar çıkartıldığını, plan ve projeler üretilildiğini söylediler.

Tarihle çakışması amacıyla saat 17.05′ te Kızılay Meydanı’nda toplanan eylemciler, “Renklerin eylemi başlıyor, siyah giy eyleme katıl!” başlıklı basın açıklamasında şunları söylediler:

“Başkent Ankara’ya yeni bir ‘kimlik’ yaratılmak istenmektedir. Ankara’nın başkent kimliği çılgın projelerle birlikte, kamu kaynaklarını israf eden gözteriş amaçlı projelerle parçalanmaktadır. Parçalanmak istenen doğrudan bizim yaşamlarımızdır. Nefes almamız, çocuklarımıza bırakacağımız anılarımız, komşuluklarımız, evlerimiz, sevdiklerimizle kucaklaşma mekanlarımız, parklarımız, kültür mekanlarımız, Atatürk Orman Çiftliğimiz, yani bizi biz yapan, bizi insan yapan değerlerimiz, kentsel belleğimiz saldırı altındadır. Albümlerimize, anı defterlerimize, dedelerimizin, ninelerimizin, anne ve babalarımızın bize bıraktıklarına ve onlarla paylaştıklarımıza yönelen kara bulutlar dolaşmaktadır Ankara’nın üzerinde. Kara bulutlara inat Ankara için harekete geçiyoruz. Bu kent bizim, kentimize, kendimize, belleğimize, Başkente, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için onyedisıfırbeşte siyah kıyafetler giyiyoruz.

Rengini seç, harekete geç, eylemini yap.”

Basın açıklaması sonrasında Melih Gökçek’in Kızılay Meydanı’nda araç trafiğine sola dönmeyi yasaklamasına tepki olarak, ülkedeki sağcılaştırmaya ve muhafazakarlaştırmaya direneceklerini belirten eylemciler “biz sola, hep sola döneceğiz” sloganları attılar. Eylemin bir parçası olarak Kızılay Meydanı’nda sola dönerek bir daire çizmek isteyen göstericiler polis müdahalesi nedeniyle eylem güzergahlarını değiştirmek durumunda kaldılar. Daha sonrasında “Ben Ankara” sloganlarıyla Yüksel Caddesi’ne yürüyen topluluk, eylemlerine devam edeceklerini, bu eylemin sadece başlangıç olduğunu vurgulayarak eylemlerini sonlandırdı.

Etiketler

Bir yanıt yazın