Belgrad Ormanları temizleniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, insanların Belgrad Ormanları gibi alanlara piknik için gelmesinden daha çok doğa sporları için gelmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti programı kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi ile Yeni Ufuklar Doğa Sporları İhtisas Kulübü (YUDOSK) organizasyonunda yürütülen “Belgrad Ormanları Sürdürülebilir Çevre Temizliği Projesi” (BOSÇEP), Neşetsuyu Tabiat Parkı’nda başladı.

Belgrad Ormanları’ndaki çevre kirliliğine dikkati çekmeyi ve toplum bilincini artırmayı amaçlayan projenin başlaması dolayısıyla sağanak yağmur altında düzenlenen törende konuşan Ahmet Özyanık, Belgrad Ormanları’nın İstanbul’un akciğeri olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Belgrad Ormanları gibi yaklaşık 300 civarında alanın kirlenmemesi için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Özyanık, temizlemekle sonuca varılamayacağını, buraları kullanan insanların kirletmemesi gerektiğini söyledi.

Buraya gelenlerin temizlik konusunda bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Özyanık, “İnsanlar burada tükettiğini evinde de tüketebilir. Vatandaşlar, buraya piknik yapmak için gelmek yerine daha çok doğal ortamdan istifade etmek için gelmeliler. Bunu sağlamamız lazım. Bu konuda AKUT gibi sivil toplum kuruluşlarından Belgrad Ormanları’nda ne tür outdoor faaliyetler yapabileceği konusunda teklif bekliyoruz. Bizim insanların böyle yerlere piknik için gelmesinden daha çok doğa sporları için gelmesini sağlamamız lazım. O zaman burası daha temiz ve derli toplu kalacak” diye konuştu.

Ahmet Özyanık, belediyelerden sahipsiz köpekleri ormana bırakmamalarını isteyerek, “Bölgedeki belediye başkanlarına özel çağrılarımız var. Halkın, belediyelerin, sokaklarda bulunan sahipsiz köpekleri barınaklara vermeleri gerekirken, ormana bıraktıkları yönünde ciddi şikayetleri var. Bu konuda da kendilerinden özel hassasiyet istiyoruz. Bu yasal olarak da suçtur” dedi.

“En güzel temizlik kirletmemektir”

Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da Belgrad Ormanları’nın Osmanlı’dan miras kalan kentin en güzel ortak mekanlarından birisi olduğunu belirterek, ormanın temizlenmesi için belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları olduğunu ancak topyekun olmayınca pek bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Projenin, Belgrad Ormanları’nı temizlemekten öte çevre temizliğine dikkati çekmeyi amaçladığını vurgulayan Çağırıcı, çevre kirliliğinin tüm insanları etkilediğini kaydetti.
Çağırıcı “Burada temizlemekten öte ‘En güzel temizlik kirletmemektir’ mantığını oluşturmamız lazım. Belgrad Ormanları’na piknik için vatandaşlar ilçelerden geliyor. İlçelerdeki temizlik kampanyalarında mutlaka ormanların da temiz tutulması bilinci anlatılmalı” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın