Belfast’ta Yükselen Mekanik Müzik Sesleri: SoundYard

Eunan Deeney, Matthew Kernan ve Hannah Wilson tarafından tasarlanan Soundyard müzik pavyonu Kuzey İrlanda Belfast Queen's Quay’da yer alıyor.

Fotoğraf: Joe Laverty 

5 metre yüksekliğindeki SoundYard müzik pavyonu mimarlar Eunan Deeney, Matthew Kernan ve Hannah Wilson tarafından tasarlandı.

SoundYard, 500 eş merkezli metal çubuktan oluşuyor. Merkezinde göz pencere bulunan dairesel, 10 metre genişliğindeki kanopi, iki eş merkezli asma çubuğun asılı olduğu 16 ince kolon tarafından destekleniyor.

Yapının altında yürümek, koşmak veya oynamak, hareket sensörlerini etkinleştirerek kanopideki mekanizmaların yavaşça dönmesini, etraflarındaki içi boş tüplere çarpmasını sağlıyor. Daha fazla insan onunla etkileşime girdikçe adeta bir enstrüman olarak tasarlanan SoundYard’ın sesi daha fazla artıyor.

SoundYard mimarlarından Kernan, bu devasa enstrümanın maksimum sesi yaratmak için kullanıcıların tüm gizlenmiş hareket sensörlerini etkileşime geçirmek için ortak bir çaba göstermesi gerektiğini söylüyor. Enstrüman tasarlanırken hareket sensörlerinin özellikle görünür olmaması ve daha fazla merak uyandırması için özellikle çaba gösterilmiş olduğunu da belirtiyor.

Enstrüman incelendiğinde kimi cilalanmış kimi yıpranmış metal çubuklardan oluşuyor. Dış tarafta yer alan parlak çubukların yansıtıcı katmanı hem görsel hem de akustik bir bariyer görevi görüyor. Böylelikle ziyaretçileri meraklandırmaya ve yapıyı incelemeye teşvik ediyor. İç örtü ise tasarımın işitsel unsurundan sorumlu olan dönüş mekanizmalarının yanı sıra yıpranmış borulardan oluşuyor. Ayna cilalı kolonlar ve alt yüzey, kendi içlerinde bir oyun öğesi yaratıyor ve kullanıcıların çarpık görüntülerinden etkilenerek yansımalarıyla oynamalarını sağlıyor.

Alan, 18. ve 19. Yüzyıllarda pirinç ve kömür deposunu barındırıyordu. Günümüzde ise yerinde açık hava çim amfi tiyatro yapısı bulunuyor. Tasarım ve ortaya çıkan ses manzarası, Belfast Deniz Yolu’nu tanımlayan, gemi inşasının zirvede olduğu zamanlardaki sürekli, ritmik çarpma, çekiçleme ve perçinleme seslerini anımsatıyor. Geçmiş belleği ve mevcut alan potansiyeli göz önünde bulundurularak tasarlanan SoundYard, insanların içinde ve çevresinde toplanabileceği bir performans alanı olarak işlev görüyor.

Büyük ölçekli müzik aleti olan SoundYard, şu anda Titanic Belfast Müzesi’nin bulunduğu, ünlü gemi Titanic’in inşasıyla bilinen Harland ve Wolff tersanesinin yakınında yer alıyor.

Titanic Belfast Müzesi Açıldı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın