Belediye ve sahibi suçlu!

23 Ekim 2011'de Van'ı sarsan depremden sonra ilk bilirkişi raporu tamamlandı

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden 4 bilim adamının Bayram Oteli ile ilgili raporuna göre bina ne inşaat aşamasında ne inşaat bittikten, ne de depremden sonra denetlenmiş

Türkiye, deprem gerçeğiyle son olarak 23 Ekim 2011’de Van’da gerçekleşen 7.2’lik deprem ile yüz yüze geldi. 40 binanın yıkıldığı ve 604 kişinin hayatını kaybetiği ilk depremin ardından, 9 Kasım 2011’de de 5.6 şiddetinde ikinci depremi yaşayan Van’da, 2’si otel 25 bina daha yıkıldı. Yıkılan otellerden biri de 25 kişinin hayatına mal olan Bayram Oteli’ydi. DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in de hayatını kaybettiği Bayram Oteli, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturmada ilk bilirkişi raporunun hazırlandığı bina oldu. Karadeniz Teknik Ünivesritesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, İnşaat Bölümü öğretim elemanları Prof.Dr.Halil Karadeniz, Prof.Dr.Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın’ın hazırladığı bilirkişi raporunda, ölümcül derecede eksiklikler tespit edildi.

Proje bile yapılmamış
Bilirkişi raporunda, 39 kişiye mezar olan Bayram Oteli’nin yapımı ile ilgili 4 aşamada önemli eksiklikler tespit edildi. İlk eksiklik binanın yapımına başlanmadan, proje aşamasında yaşandı. Buna göre, binanın temel, kolon, kiriş ve döşeme kesitleriyle ilgili olması gereken 5 projenin olmadığı belirlendi. Bunun yanı sıra binanın daha yapılırken hazırlanması gereken zemin, statik hesap ve statik raporlarının da hiç yapılmadığı anlaşıldı. Bilirkişiler, olmazsa olmaz olan ancak yapılmayan proje ve raporlarla ilgili olarak Van Belediyesi ve yapı sahibini sorumlu tuttu.

Malzeme kalitesiz
Raporda tek tek sıralanan eksikliklerde ikinci sırada ise yapım aşaması yer aldı. Bilirkişiler, Bayram Oteli’nin taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait durumu gösteren, “Röleve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu” ile ilgili projenin olmadığını da farketti. Ayrıca binanın yapımında kullanılan malzemenin de kalitesiz olduğuna dikkat çekildi. Bu eksiklik için de yapı sorumlusu, teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili birimlerinin sorumlu olduğu vurgulandı.

Bilirkişi raporunda, Bayram Oteli’nin inşaatının bitiminden sonra da sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Buna göre mimari çizimlerde 6 kat olan inşaatın 7 kat olarak yapıldığı, bir kat ilave edildiği belirtiliyor. Ayrıca mimari çizimde bodrum kattaki kolan kesitlerinin uygulama ile farklı olduğu belirtiliyor. Bunlardan da yapı sahibi ile belediye sorumlu tutuluyor.

Son hata!
Raporda son hata ise hasar tespitiyle ilgili. Bilindiği gibi binanın yıkılmasından hemen sonra otelin sahibi Tevfik Bayram, ilk depremden sonra hasar tespiti için başvuru yaptıklarını ancak gelen olmadığını söylemişti. Bilirkişi raporunda, ilk deprem sonrası inceleme aşaması ile ilgili olarak da, hasar tespitinin yapılmadığına dikkat çekildi. Hasar tespitinin yapmayanlarla ilgili olarak da, sorumluluğun gerekli tedbirleri almayan ilgili birimlerde ve yapı sahibinde olduğu kaydedildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın