Belçika’dan Tayland’a Uzanan Proje Süreci

Factory Face Lift projesi, Belçika merkezli bir buz fabrikasının genel merkezi için yeni bir görünüm talep etmesi sonucunda ortaya çıktı. Proje, Nisan 2020'de pandeminin başlangıcında Belçika'dan Tayland'daki mimarlık firması Enter Project Asia'ya yapılan bir uzaktan işbirliği çağrısıyla hayata geçirildi.

300 m²’lik karma kullanımlı bir alana sahip bina ve olası müşteri bu alan için “denge ve sakinlik” temasına odaklanan, doğayı ve yaratıcılığı endüstriyel ortamda buluşturan bir tasarım önerisi istedi.

EPA, kristalleşen saf kaynak suyu gibi akışkan ve sıvı olacak, mümkün olan her yerde işlenmemiş ve sürdürülebilir malzemeler içerecek bir tasarım önerisi sundu.

Tüm müşteri toplantıları ve sanal saha ziyaretleri için büyük ölçüde Zoom’a güvenen EPA ekibi, hazırlıklarını uzaktan çalışmaya yönelik olarak yaptı. Proje yöneticisi Japonya dışında, tasarımcılar Phuket ve Sidney’de, imalatçılar Kuzey Tayland’da faaliyet gösteriyordu. Takım hiç yüz yüze görüşmedi. Uzaktan şablonlar hazırladılar, dijital bilgi alışverişinde bulundular ve sonunda doğal, sürdürülebilir rattandan Belçika’ya özel bir dizi heykelsi öğe üretildi. Heykelsi parçalar, işlevselliğe uygun olarak tasarlandı: ışıklandırması, oturma yerleri ve akış yönü, tüm bunlar lobiyi aydınlatan ve markanın imajını tamamlayan 8 metre yüksekliğinde büyük bir heykelsi tasarımla sonuçlandı. Stüdyonun ülke dışında bir proje için son derece yenilikçi bir lojistik strateji bulması gerekiyordu: nakliye konteynırlarının en uygun şekilde doldurulabilmesi için her parça dijital olarak yeniden yapılandırıldı. 3 boyutlu bir yapboz gibi, parçalar Belçika’da yerinde birleştirildi.

EPA Direktörü Patrick Keane süreci şöyle anlatıyor:

“İki kıtada çalışmanın her zaman zorlukları olmuştur ama bu başka bir seviyedeydi, kimse birbirini ya da diğerinin tam olarak ne yaptığını bilmiyordu. Boş bir kağıt sayfası gibiydi, bu yüzden sonuç göz önüne alındığında, bunun sıfırdan başlayan en büyük ve en iyi zorluk olduğunu düşünüyorum.”

Proje sadece yeni çalışma felsefesinin öncüsü değil, aynı zamanda yenilikçi ve yaratıcı bir çalışma alanı olarak tesise yeni bir yüz kazandırıyor.

EPA, birçok rattan fabrikası pandemi sırasında kapanma tehdidiyle karşı karşıya kaldığından, rattanla çalışma sanatına yeni uygulamalar kazandırmanın önemli olduğunu vurguluyor.

“Bu projenin bir yan ürünü olarak, rattan fabrikaları en karanlık günlerde ayakta kalabildi. Bu proje aynı zamanda işsiz kalacak olan birçok zanaatkar için cankurtaran halatı oldu.”

Etiketler

Bir yanıt yazın