Belçika’daki Eski Bir Kazan Dairesi Sirk Okuluna Dönüştürüldü

Mimar Daniel Delgoffe eski kazan dairesini yenileyerek ve genişleterek Belçika’daki sirk okulu ESAC için yeni bir bina tasarladı.

Fotoğraflar: Marie-Françoise Plissart

Belçika, Anderlecht’teki Ecole Supérieure des Arts du Cirque (ESAC) sirk okulunun bir kısmı kampüsten geçen nehre bakan eski bir kazan dairesine yerleşiyor. Okulun diğer tesisleri ise çatısında fotovoltaik paneller bulunan yeni betonarme yapıda yer alıyor.

Mimarlık stüdyosu AAdd’nin kurucusu Daniel Delgoffe, iyi durumdaki tuğla kazan dairesinin hem alandaki hem de kanal çevresindeki sembolik bir yapı olduğunu belirtiyor.

Sade bir hacim olan yeni bina, yenilenen kampüs yapılarına çağdaş bir bakış açısıyla uyum sağlıyor. Eski ve yeni binaların arasında kalan yerler insan ölçeğinde tasarlanarak kabul ve karşılama alanı olarak işlevlendiriliyor.

Sirk tarihi ve geleneksel sirk becerileriyle ilgili olarak birbiriyle görsel bağlantısı olan ve esnek bir dizi alan, çağdaş sanat uygulamalarını da içerecek şekilde tasarlanıyor.

Eski ve yeni iki binada öğrencilerin doğaçlama olarak çalışabileceği alanlar, bir tiyatro salonu, derslikler, ofisler ile tiyatro, dans, akrobasi ve trampolin için egzersiz salonları bulunuyor. Delgoffe, “Her etkinliğin kendine özgü bir alanı olmasına rağmen tüm kullanıcılar yine de birbirlerini görebiliyor ve daha büyük bir topluluğun parçası olduklarını hissedebiliyorlar.” diyor.

Alandan faydalanmak ve sirk antrenmanlarında kullanılacak alanı arttırmak için taşıyıcı sistemde çelik ve betonarme tercih ediliyor. Trapez gibi sirk donanımlarının yapıya uygulayabileceği basınçlara dayanıklı döşemeler tasarlanıyor. Çelik kiriş ve çerçeve sistemi, kullanıcıların alanı farklı ekipmanlarla kolayca yeniden düzenlemelerini sağlıyor.

Eski betonarme yapının nehir ve kampüs cephelerindeki dar ve yüksek pencereleri korunuyor. Büyük boyutlardaki mevcut dikey pencereler, okulun en geniş çalışma alanına gün ışığının ulaşmasını sağlıyor.

Güneyde derslikler ve dinlenme alanı yer alıyor. Bu mekânların üzerinde egzersizler, provalar ve yaratıcı denemeler için geniş bir oda tasarlanıyor. Mimar Delgoffe, “Öğrenciler yere indiklerinde, kara kutu işlevinde olan yaratıcı odanın sonundaki pencereden kampüsü görebiliyor.” diyor.

Soyunma odalarına ve lavabolara ve her iki binadan erişilebiliyor. Kostüm yapımı ve depo dördüncü katta, dinlenme alanları beşinci katta ve yönetim odaları ile hocaların ofisleri kazan dairesinin en üst iki katında yer alıyor.

Yeni binada 250 kişi kapasiteli bir tiyatro ve ezgersiz alanları bulunuyor. Yeni binada kampüs manzarasına açılan geniş pencereler iç mekândaki kullanımlara karşılık geliyor. Cephenin aşağıda kalan kısımları alüminyum, üst kısımları ise alçı ile kaplanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın