Belçika’da Yeni Bir Uygulama: Garden Streets

Belçika’nın Antwerp şehrinde hayata geçirilen kalıcı Garden Streets projesinin amacı, mevcut kaldırımları bitki alanları, ağaçlar, bitki ve sebze bahçeleri, çimenler, tırmanıcı bitkiler vb. ile değiştirerek sokağı olabildiğince yeşil ve mavi yapmak.

Garden Streets, şehrin sel ve kavurucu sıcak gibi iklim değişikliklerine uyum sağlaması için önemli bir önlem olarak görülüyor. Bu şekilde daha sakin, daha yeşil ve daha güzel bir sokak manzarası oluşturularak  sokaktaki yaşam ortamının kalitesi de arttırılıyor. Bahçe sokakları aynı zamanda bölge sakinleri arasındaki sosyal etkileşimi ve açık havada yaşamı teşvik ediyor.

Antwerp Belediyesi ve yerel ofis VK Architects & Engineers işbirliği ile hazırlanan  projede Antwerp’in beş semtinde sekiz “Garden Streets” tasarlanmış. Sokaklar, mümkün olduğu kadar çok yeşillik içerecek şekilde planlanmış.

Garden Streets projesi ilk kez 2021 yılında Lange Ridderstraat bölgesinde hayata geçirilmiş. Sakinlere bahçe sokaklarının bir prototipi verilmiş ve tasarımlar hakkında sürekli olarak geri bildirimde bulunmaları istenmiş. Proje yaklaşımı; yeni dikim tekniklerin uygulanması, sakinlerle birlikte yaratma ve inşaat sonrası bakım işlemlerini de kapsamış.

Lange Ridderstraat’ın dönüşümü, gelecekte projenin şehrin her yerinde kapsamlı bir şekilde uygulanabilmesi için bir başlangıç olma özelliği taşımış. Sakinlerden gelen geribildirimler toplanarak, Lange Ridderstraat, Bloemstraat, Jan Olieslagersstraat ve Asialaan sokaklarını kalıcı bahçe sokaklarına dönüştürmek için iklime uyumlu son tasarım hazırlanmış.

Tasarım ofisi, mevcut kaldırımların azami ölçüde bitki yatakları, ağaçlar ve bahçelerle değiştirilmesine çok önemli bir katkıda bulunmuş. Bahçe sokakları projesinde yolların ve sızma kazıklarının altında tampon temeller kullanılmış.  Yağmur suyunun, akıllı kontrole sahip yer üstü bir tampon vasıtasıyla kamu alanında yeniden kullanılmak üzere mümkün olduğu kadar çok toplanması sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın