Belçika’da Parka Uyum Sağlayan Kreş

Belçika’da Parka Uyum Sağlayan Kreş

WE-S Architecten, Aartselaar kasabasında, çevredeki parka uyum sağlayan bir kreş tasarladı.

Belçika’daki bu kompakt binada dört sınıf, bir yemek alanı ve personel alanları bulunuyor. Bu mekanlar, görsel olarak bir akış içinde olmaları için ışıklandırılmış bir salon etrafında radyal biçimde düzenlenmiş.

Sınıflar, tam yükseklikteki camlar aracılığıyla merkezi salonun içine ve dış taraftaki büyük pencereler aracılığıyla da çevresindeki parka bakıyor.

Sınıfların arka arkaya düzenlenmesiyle gerektiğinde daha geniş alanlarda birleştirilebilmelerine ve personel alanlarından kolayca gözlemlenebilmelerine olanak sağlanmış.

Sınıflar arasındaysa tuvaletler, depo, mutfak ve yemek alanı gibi ortak mekanlar yer alıyor. Binanın dış cephesindeki ahşap kaplama ile de daha fazla mahremiyet sağlanıyor.

Binanın ön tarafında, dokuz kenarlı formdan iki parça çıkarılarak oluşturulmuş dış mekanda, üstü kapalı bir giriş ve oyun alanı bulunurken buradaki bir çatı oyuğundan bir ağaç uzanıyor.

Kreşin üstündeki sığ eğimli çatı, çevresinde korunaklı alanlar sağlamak için geniş bir çıkıntıya sahip ve birkaç tarafında beton banklar bulunuyor.

Çatının alt tarafındaki ahşap kirişler açıkta bırakılmış ve her köşede yapı büyük, kıvrımlı ahşap kolonlarla desteklenmiş.

İçeride, yapının radyal kirişleri orta salonda da görünür bırakılmış, sınıflar ahşap paneller ve zeminler ve parkla daha fazla uyum sağlaması için soluk yeşil metal pencere çerçeveleri ile tamamlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın