Belçika’da Bir Gayrimenkul Yatırım Şirketinin Genişletilmesi

Belçika’da Bir Gayrimenkul Yatırım Şirketinin Genişletilmesi

abv+ architecten, Belçika'daki hızla büyüyen bir gayrimenkul yatırım şirketine 500 metrekarelik bir ek yapı ekleyerek binanın kapasitesini iki katına çıkarttı.

Şirketin hızlı büyümesi nedeniyle, müşteri mevcut ofis binasına yaklaşık 500 metrekarelik bir uzantı ekletmek istemiş. Bu amaçla, 20 ofis ve 4 toplantı ilave edilerek kapasite iki katına çıkartılmış. Eklenen uzantı ile birlikte bodrum katında bisiklet kulübesi, spor salonu ve arşiv odası kazanılmış. Binanın erişilebilirliğini arttırmak ve her noktasına kolayca ulaşılmasını sağlamak için de bir asansör eklenmiş.,

Belçika’da Schoten yerleşim bölgesinin kenarındaki bir parkın bitişiğinde, yemyeşil bir caddede konumlanan bina, eskiden at ahırı ve fayton bakım yeri olarak hizmet veriyormuş. Mevcut yapının tarihi bir değeri olduğu için görünürlüğünü mümkün olduğu kadar korumak ve sadece mevcut ile yeni arasındaki gerekli bağlantıyı sağlamak istenmiş. Bu amaçla, uzantı arsanın arkasına yerleştirilerek mevcut binaya mümkün olduğunca az dokunulmuş.

Binanın kapladığı alanı sınırlamak için 2 seviyede çalışılmış. Alışılmadık bir beşik çatı seçilerek, mevcut bina ile çağdaş bir ilişki kurulmuş. Birinci kat, ekstra mekansallık yaratan ve kabuğun tipik şeklini güçlü bir şekilde algılanabilir kılan bir asma kat olarak ele alınmış.

Mevcut bina, bir dizi tipik unsurla karakterize edilmiş. Örneğin, binanın ön cephesi, bluestone mermerden damlama şeritleri ve dikey yığma kolonlar ile güçlü bir artikülasyona sahip. Yan cephe ise kaba bir yığma duvardan yapılmış.

Uzantı için aynı içerikler çağdaş bir şekilde kullanılmış. Binanın ön ve arka cepheleri, eloksallı alüminyumdan yapılmış şeritlerle detaylandırılmış. Bu detay, mevcut binanın mafsallı cephesi ile bağlantı kurarken aynı zamanda da seçilen malzemenin sıkılığı ve pürüzsüzlüğü ile tezat oluşturuyor. Yan cephe, kapalı ama düz bir görünüme sahip olacak şekilde alüminyum kasetlerle detaylandırılarak mevcut yan duvarla arasında bir bağlantı kurulmuş.

Yapının iç tasarımında delikli alçı levha, akustik ahşap lambri, perdeler vb. kullanılarak akustik konforuna büyük önem verilmiş. Ahşap ve terazzo karoların kullanımı bina genelinde sıcak bir dokunuş sağlamış.

Amaç, enerji verimli bir bina elde etmektir. Zemin aktivasyonu ve tavan aktivasyonu ile düşük sıcaklıklarda hem ısıtma hem de soğutma sistemi kurularak bina genelinde enerji verimliliği sağlanmış. Binanın ön cephesinde yer alan dikey şeritler ile doğal gölgeleme kazanılmış. Son olarak, yeşil çatıya kurulan güneş panelleri ile sürdürülebilir bir enerji kaynağı sağlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın