Belçika’da “Bez Bebek” Evi

Bekçika’da bulunan Rag Doll House, Delmulle Delmulle Architecten tarafından tasarlandı.

Evlerine isim vermeyi seven bir mahallede konumlanan ev, farklı ve tutarsız malzemelerin bir araya gelerek tutarlı bir birlik oluşturduğu doldurulmuş bir oyuncak bebek olan “Bez Bebek” ismini almış.

Açık bir morfolojiye sahip banliyö bölgesi, özel karakterlere sahip iki katlı ve çatılı müstakil villalardan oluşuyor.

Kulübeler, çiftlikler, çağdaş minimalist evler ve kaleler barındıran bölgede uygun bir alan bulabilmek ve doğru bir mimarla karşılaşabilmek müşteriler için zorlayıcı bir süreç olmuş. Modern mi klasik mi, şehir mi kırsal mı gibi ikilikler ve şüpheler tasarım sürecini meydana getirmiş.

Mevcutta bulunan ev korunması gerektiği için yıkım imkansızmış. Müşterilerin geniş bir bodrum katı istemesi üzerine tasarımcılar tüm evi mikro direkler üzerinde havaya kaldırmış. Böylece rasyonel bir anlayışla bütün ev ikiye bölünmüş. Evin üstü kulübe olarak kalırken zemin katı ise tamamen şeffaf ve sofistike bir “cam ev”den oluşuyor.

Zemin katın tamamen şeffaf hale getirilmesi ile birlikte kuzeye yönelen evin güneş sorunu çözülüyor ve çevredeki güneşli kumul bahçesi ile bağlantı sağlanıyor. Denis Dujardin tarafından tasarlanan bahçede yalnızca otantik ve yerel kumul bitkilerine yer veriliyor. Kare ev, doğal taştan dairesel bir zeminle çevreleniyor ve devasa sürgülü pencerelerle yoğun iç-dış ilişkisi vurgulanıyor.

Tamamen camla kaplı bir zemin kat üzerindeki korumalı kulübesiyle hoş bir tezat yakalanıyor ve ev sahiplerinin düalist ifadesini yansıtıyor: şehir ve kırsal alan, onarım ve inşaat, kulübe ve minimalizm.

Etiketler

Bir yanıt yazın