Behnisch Architekten’den Yenilenebilir Enerji Araştırma Laboratuvarı: KIT Energy Lab 2.0

Behnisch Architekten tarafından tasarlanan Karlsruhe Institute of Technology'deki (KIT) Energy Lab 2.0, geleceğin enerji sistemleri üzerine araştırma yapan bir platform.

Karlsruhe Institute of Technology’deki (KIT) Energy Lab 2.0, geleceğin enerji sistemlerini araştırmak ve özellikle yenilenebilir enerjinin elektrik üretimine entegrasyonu yoluyla Almanya’daki enerji geçişini hızlandırmak için kurulmuş akıllı bir platform.

Elektrik, termal ve kimyasal enerji akışlarının yanı sıra yeni bilgi ve iletişim teknolojileri bir tesiste birleştirilmiş. Proje ortakları Helmholtz Centres, Federal Almanya Cumhuriyeti Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırma Merkezi (DLR) ve Jülich Araştırma Merkezi (FZJ).

Karlsruhe Institute of Technology kuzey kampüsündeki, güneş enerjisi deneyleri için daha önce kullanılan bir alanda yapılan binanın inşaatı, araştırma merkezi için, kaliteli ve esnek bir yer sağlıyor. Bina, polikarbonattan yapılmış yarı saydam bir bina zarfı ile homojen bir görünüme sahip, bu da iç kısımdaki ahşap konstrüksiyonun dışarıdan görünmesini sağlıyor. Bina, geniş, kolonsuz, açık bir test odasının yanı sıra iki katlı bir ofis kanadını da bünyesinde barındırıyor.

Binaya giriş, tüm bina bölümleri arasında cömert manzaralar sağlayan, merkezi erişim alanındaki bir cam geçitten sağlanıyor. Sağ taraf bir salona açılırken, ofis alanları solda hizalanmış. Kontrol istasyonu, sınava hazırlık alanı, toplantı odalarına burada yer verilmiş. Bina merkezinde, bir merdiven ve asansör, ek ofis ve hazırlık odalarının bulunduğu üst katın yanı sıra oturma alanına sahip küçük bir personel mutfağı da tasarlanmış. Test alanlarına tahsis edilen odalar salon atriyumunun bitişiğinde ve bu açık alana doğrudan bakar şekilde yapılmış.

Test salonunda ise “Döngüdeki Güç Donanımı” (PHIL) ve “Akıllı Enerji Sistemi Kontrol Laboratuvarı” (SESCL) alanları ile testler için montaj alanları bulunuyor. Salon çatısı, tüm test alanına tutarlı bir miktarda gün ışığı girmesini sağlayan yarı saydam polikarbonat plakalarla kaplanmış.

Salonun malzemesi, endüstriyel karakteri ile komşu binalarla uyum sağlamış. Ofis cephesindeki belirli yerlerde ayarlanan pencere açıklıkları, yalın tasarımlarıyla iç mekanların aydınlatılmasına olanak vermiş. Bu alanda ahşap ve basit cam cepheler baskın tasarım öğesi olsa da, polikarbonat cephe ve testere dişli çatısının ahşap konstrüksiyonu da göze çarpıyor.

Projesi 2015 yılında açılan yarışma sonucu elde edilen bina 2019 yılında tamamlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın