Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Doğubank İş Hanı’ndaki Mozaiklerinin Üzeri Açılıyor

Hürriyet'in haberine göre İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Doğubank İşhanı’ndaki tadilat çalışmalarında yalıtım malzemesi ile üstü kapatılan Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait mozaiklerin üzerinin açılması yönünde karar aldı.

İzzet Şefikzade tarafından 1953 yılında İstanbul Sirkeci’de inşa edilen Doğubank İşhanı’nın dış cephesi, geçtiğimiz yıl tadilat çalışmaları kapsamında yenilendi ve iş hanının duvarlarını süsleyen Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait mozaiklerin üzeri yalıtım malzemeleri ile kaplandı.

Mimar Seda Özen Bilgili, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu ve başvurusunda eserin eski haline getirilmesi yönünde karar alınmasını talep etti. Başvuruyu inceleyen kurul, Eyüboğlu’na ait eserin üzerinin açılmasına karar verdi. Bilgili, bu eserin Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki ilk duvar mozaiği olduğunu belirtti. Doğubank İşhanı Yönetimi ise yaptığı açıklamada “Bundan beş yıl önce belediye Sirkeci’deki binaların dış cephelerinin güzelleştirilmesi yönünde karar almıştı. Bunun üzerine biz de cephelerimizi yeniledik. Bu çalışmalar sonrasında mozaiklerin üzeri kapatıldı. Mozaikler zarar görmedi. Kurul mozaiklerin üzerinin açılması kararı almış. Dış cephenin tekrar düzenlenmesi bizim için maliyetli olacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın