Bavyera’da Bir “Anti-Proje”: Çevre Eğitimi için Öğrenme Evi

Kaiserslautern-Landau Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Ahşap Yapı Tektoniği Ana Bilim Dalı öğrencileri Prof. Dr. Max Otto Zitzelsberger liderliğinde Almanya'nın Bavyera eyaletinde Çevre Eğitimi için Öğrenme Evi'ni tasarladı.

Bina, Bavyera’da Freilandmuseum Oberpfalz, Yukarı Pfalz bölgesinde bulunan ve geçmiş yüzyıllarda bu bölgede yaşayan insanların yaşamlarını ve yaşam koşullarını anlatan Freilandmuseum Oberpfalz’ın arsası üzerinde planlanmış.  Kaiserslautern-Landau Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Ahşap Yapı Tektoniği Ana Bilim Dalı’nda yürütülen bir araştırma projesi olarak  hayata geçirilen bina çiftliğin içerisinde yer alan ve bir yangın sonucu yok olan eski bir yapının yerine inşa edilmiş.

Binada kullanılan ve yakındaki ormandan gelen ahşap, kışın kesilmiş, mobil testere ile yerinde dikkatlice kesilmiş ve bir yıldan uzun bir süre boyunca nazikçe kurutularak binayı oluşturan temel malzeme haline getirilmiş.

İnşaat sırasında malzemeler mümkün olduğunca idareli kullanılmış. Örneğin, ahşabın ortalamanın üzerindeki kalitesi nedeniyle, taşıyıcı kare ahşapların kesitlerini önemli ölçüde azaltmak mümkün olmuş. Bina birkaç beton temel boynu üzerine oturtularak yükseltilmiş ve bu şekilde gerekli beton miktarının minimumda tutulması sağlanmış.

Yanan eski  bina, ağır taş ve tuğladan yapılmış ve yıllar boyunca çok sayıda değişiklik geçirmiş. Yeni bina ise daha soyut bir şekilde yapay olarak hafif şekilde  inşa edilerek, sağlam bir temel üzerinde yükseltilmiş. Çevre eğitimi için bir seminer binası olarak tasarlanan yeni bina farklı bir kat planına sahip olarak hayata geçirilmiş.

Freilandmuseum Oberpfalz arsası içerisinde tasarlanan Çevre Eğitimi için Öğrenme Evi, geleneksel Alman açık hava müzelerindeki malzeme ve alan israfını eleştirmek üzere hayata geçirilmiş. Bina, “anti-proje” olarak adlandırılabilecek bir şekilde inşaatın sadece mevcut malzeme ve kaynaklarla gerçekleştirilmesi gibi özelliklere sahip olarak tasarlanmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın