Bauhaus Yazı Tipleri, Adobe ile Hayat Buluyor

Formun işlevi izlediği ifadesiyle 1920'lerde Almanya'da ortaya çıkan, modern makine kullanımı ile seri üretilebilecek işlevsel nesneler tasarlamayı amaçlayan Bauhaus akımı, orijinal tipografilerden yeniden yaratılarak çağdaş dijital yazıya dönüştürüldü.

Adobe girişiminin bir parçası olan “Hidden Treasures (Saklı Hazineler)” başlıklı proje, tasarım tarihinin değerli parçalarını yeniden gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Bir önceki çalışmaları ile ünlü ressam Edvard Munch’un boya fırçalarını Adobe Photoshop’a aktarmayı başaran girişim; bu kez Bauhaus Dessau Vakfı ile iş birliği kurarak, ünlü tipograf Erik Spiekermann’ın rehberliğindeki uluslararası bir takım ile Bauhaus’tan ilham alan beş ayrı yazı tipini hayata geçiriyor. 

Şu anda ikisi çevrimiçi durumda olan bu yazı tiplerinden “Joschmi”, Bauhaus’a kaligrafiyi öğreten Joost Schmidt’ten esinlenerek oluşturuldu. Brezilyalı tasarımcı Flavia Zimbardi’nin Bauhaus arşivlerinden bulduğu, 1930 yılına ait bir posterden ilham alınarak hazırlanan yazı tipinde, yalnızca poster üzerindeki altı harf üzerinden hareket edildi ve bu altı harfin rehberliğinde, diğer harfler ve noktalama işaretleri baştan tasarlandı. 

Bir diğer yazı tipi olan “Xants” ise, İsviçreli tasarımcı Luca Pellegrini tarafından Xanti Schawinsky’ın 1932 alfabesi esas alınarak tasarlandı. Joschmi gibi bir şablona sahip olan bu yazı tipi, Joschmi’den daha kıvrak bir karaktere sahip.

Creative Cloud üyelerinin kullanabilecekleri beş adet yazı tipini bulunduracak proje; Carl Marx, Alfred Arndt ve Reingold Rossig’den ilham alan çalışmalar ile devam edecek. Proje ile kayıp formlar yeniden canlandırılarak, yaklaşık bir yüzyıl sonra dahi Bauhaus’un önemini koruduğu vurgulanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın