Batı Afrika’daki Konut Krizine Karşı Antik Yeşil Yapı Tekniği

Nubian Vault Association (NVA), Afrika’nın yarı kurak bölgelerinde giderek büyümekte olan konut krizine karşı uzun yıllardır kullanımda olan sürdürülebilir bir materyali, kerpiç tuğlaları gündeme geri getiriyor.

Afrika’nın yarı kurak bölgeleri, giderek büyümekte olan konut krizine karşı gösterdiği çabalar esnasında görülmemiş engeller ile karşılaşmakta. Bölgede yaşayanlar, yıllar boyu kereste ile çatılarını inşa etmiş olsa da, iklim değişikliği ve ormansızlaşma sebebiyle artık bu yöntemlerin uygulanması mümkün görünmüyor, kırsalda yaşayan çoğu aile ise sac çatıların maliyetini karşılayamayacak durumda. Bu sebeple de Nubian Vault Association (NVA), uzun yıllardır kullanımda olan sürdürülebilir bir materyali, kerpiç tuğlaları gündeme geri getiriyor.

2000’de, Burkina Faso’lu bir çiftçi olan Seri Youlou ve Fransız Thomas Granier, Fransızca adı ile Association La Voûte Nubienne (AVN) olarak da bilinen derneği kurdular. Dernek, Nubian Vault tekniği olarak adlandırdıkları, sağlam tonozlu çatılara sahip kerpiç tuğladan evlerin inşası esnasında yüzyıllar önce Antik Mısır’da kullanılan tekniğin bir benzerini yeniden uygulamaya başladı. Tuğlalar, basit bir şekilde toprak ve su ile oluşturulup güneş altında kurutuluyor. Bu tonoz çatılı yapılar en az elli yıl boyunca ayakta kalabiliyor, hatta iyi muhafaza edilen yapılar için bu süre daha da uzuyor. Ayrıca teneke ve keresteden daha ucuz olan bu malzeme, yapı içini yazın serin, kışın ise sıcak tutma özelliğine sahip.

Dernek birçok Batı Afrika ülkesindeki yerel çırakları eğiterek ekonomik büyümeye de destek sağlıyor. Dernek, kendi sürdürülebilirliğini sağlayan bir Nubian Vault piyasasını hedeflerken, “Bir Çatı, Bir Yetenek, Bir Piyasa (A Roof, A Skill, A Market)” programları 22 milyon dolara yakın bir ekonomik etki yarattı. Program ile dernek, 380’den fazla kişinin eğitilmesini sağladı ve yüzlerce çırak hala eğitimlerine devam etmekte.

Ekip, Burkina Faso, Ghana, Mali ve Senegal genelinde toplamda 1800’den fazla evin inşa edilmesi konusunda ev sahiplerine yardım etti. Bir ev yaklaşık 1000 dolara mal oluyor ve aileler, kendi kerpiç tuğlalarını imal ettikleri takdirde bu maliyet daha da düşürebiliyor. Bu teknik sadece aileleri ev sahibi yapmak ve ekonomik kalkınmaya destek sağlamak ile kalmadı, ayrıca çevre üzerinde de olumlu etkiler yarattı. AVN’e göre, Eylül 2015’ten bu yana Nubian Vault evleri 55.000 tona yakın karbondioksidin atmosfere salınımına engel oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın