Batan Şehrin Sanat Eserlerine Ne Olacak?

Detroit Sanat Enstitüsü Müzesi batı ABD’nin en büyük sanat koleksiyonuna sahip. Sanat dünyası şimdi hararetle iflasını açıklayan kentte sanat eserlerinin ne olacağını tartışıyor...

ABD’nin Michigan eyaletinin en büyük şehri olan Detroit, önceki gün 18.5 milyar dolar olarak tahmin edilen borçları nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Bu başvurunun ardından Detroit şehrine ait müze Detroit Sanat Enstitüsü’nün (DIA) Batı ABD’nin en büyük sanat koleksiyonuna sahip olması, koleksiyonun elden çıkarılıp çıkarılmayacağı sorularını beraberinde getirdi. İflas başvurusunun ardından sanatseverler ve hukukçular, DIA’in sanat koleksiyonu korumak için hareket geçtiler. Koleksiyonun değerinin 2.5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. DIA’in yüzyıllar boyunca biriktirdiği 60 bin eser arasında Tintoretto’un 100 milyon dolar değerindeki eseri “The Dreams of Men” ve Matisse’in 150 milyon dolarlık “The Window”u da bulunuyor. Müzede ayrıca Bruegel, Caravaggio, Rembrandt ve van Gogh’ın eserleri de var. Mayıs ayında bir açıklama yapan Detroit Acil Durum Müdürü Kevyn Orr, şehrin iflasını ilan etmesi halinde sanat eserlerinin satılabileceğini dile getirmişti.

ABD’de böyle bir şey hiç olmadı

Geçen ay müzenin Christies Müzayede Evi tarafından aranıp, koleksiyonun keşfi için izin istenmesi endişeleri artırdı. DIA konuda uzman avukatlar tutarak elinde koleksiyonu korumanın yollarını aramaya başladı. Amerikan Müzeler Birliği başkanı Ford Bell, “Çok endişeliyim, bunun olamayacağını düşünüyordum. ABD’de böyle bir şey hiç olmadı” diye konuştu. Müze yaptığı açıklamada, “Bu koleksiyonun halka ait olduğu için satılmaması ve Michigan eyaletinin kültürel mirasının korunması gerektiğiyle ilgili görüşümüzün arkasındayız” dedi. Bir müzenin kalıcı koleksiyonunun satılması, ABD Müzeler Birliği’nin etik kurallarına göre sadece “müzenin misyonun geliştirilmesi” şartı sağlandığında yapılabiliyor.

Müzenin 1985-1997 yıllarında yöneticiliğini üstlenen Samuel Sachs II, “Eğer bu saldırıyı yaparlarsa, sadece Detroit’in değil, ülkenin en önemli kültürel değerlerinden birini kaybederiz. Eğer Detroit’in hastaneleri ve üniversiteler satılabilse, bunu da satarlar mıydı?” diye konuştu.

Bir zamanlar Detroit

ABD’nin Michigan eyaletine bağlı sanayi kenti Detroit’in, 18.5 milyon dolar (35.4 milyon lira) borçla iflas bayrağını çekmesi dünya ekonomi gündemine oturdu. ABD’li haber ajansı AP de, bir zamanların endüstri devi kentin dününü ve bugününü karşılaştıran fotoğraflar yayımladı. 1920’li yıllardan itibaren başlayan fotoğraflarda otomobil fabrikalarından, tank üretimine şehrin şaşaalı günlerinden enstantaneler yer alıyor. 1920 yılında çekilen bir fotoğrafta, lüks otomobil markası Packard’ın fabrikasında çalışan işçiler görülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın