“Başkanlık” Belediyelerden Başlıyor

Yeni "Büyükşehirler Yasası"na göre, 13 il daha büyükşehir olacak ve büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin neredeyse tüm yetkileri büyükşehir belediyesine devredilecek.

Büyükşehirler için hazırlanan yeni yasa tasarısı belediye başkanlarına olağanüstü yetkiler getiriyor.

Radikal gazetesinden Ömer Şahin’in haberine göre, büyükşehirlerin sayısı 16’dan 29’a çıkartılacak ve ilin sınırı büyükşehir sınırı olacak. Beldeler mahalleye dönüşürken, ilçelerdeki imar, ulaşım, itfaiye, zabıta gibi yetkiler büyükşehir belediye başkanına geçecek.

Pek çok yetkisini büyükşehre kaptıracak olan ilçe belediyeleri ise mezarlık, mezbaha, hal, köylere ulaşım gibi görevlerden sorumlu olacak.

Büyükşehir statüsüne sahip olacak 29 ilde büyükşehirlerin sınırı “mücavir” alan değil “il sınırı” olacak; sadece merkezdekiler değil, il sınırındaki herkes büyükşehir belediyesi için oy kullanacak.

Mevcut 16 büyükşehre, 2012 verilerine göre nüfusu 750 bini aşan 13 il (Muğla, Hatay, Manisa, Denizli, Urfa, Balıkesir, Maraş, Van, Aydın, Tekirdağ, Mardin, Malatya ve Trabzon) daha eklenecek.

İmar ve hizmet yetkileri büyükşehir belediyelerine

Büyükşehir belediyeleri “imar bütünlüğü” gerekçesiyle bütün imar hareketlerinde tek yetkili oluyor. İlçe belediyeleri sadece 1/1000’lik planları yapacak. Büyükşehrin onayı olmadan imar düzenlemeleri yapılamayacak.

Büyükşehir belediyeleri şehrin en ücra köşesine kadar götürülmesi gereken hizmetten sorumlu olacak. İmarla beraber planlama, altyapı, ulaşım koordinasyonundan büyükşehir sorumlu olacak. İlçe belediyelerinin itfaiye ve zabıta hizmeti de büyükşehir tarafından karşılanacak.

29 büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalan beldeler kapatılarak mahalleye dönüştürülecek. Beldelerde artık belediye değil muhtarlık seçimleri olacak. Büyükşehir sınırındaki köylerin mahalleye dönüştürülmesi de gündemde.

* Mevcut büyükşehirler: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli, Antep, Konya, Antalya, Kayseri, Diyarbakır, Mersin, Eskişehir, Sakarya, Kayseri, Erzurum.

** Büyükşehir olması beklenen iller: Hatay, Manisa, Balıkesir, Maraş, Van, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Mardin, Urfa, Malatya, Trabzon. 

Etiketler

Bir yanıt yazın