Başkan Öztürk, Fikirtepelilere hitap etti: “Çözüm için yanınızdayız”

Fikirtepe ve çevresinde heyecanla başlayan kentsel dönüşüm projesinde son durum, Kadıköy Belediye Başkanı'nın da katıldığı CHP İlçe teşkilatının panelinde masaya yatırıldı.

İBB’nin bazı hakları geri alınması nedeniyle süreci tıkadığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Fikirtepelilerin haklarını korumak adına plan değişikliklerine itiraz ettiklerini belirterek, Fikirtepelilerin yanında olduğunu söyledi.

CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı tarafından 14 Şubat Perşembe günü Fikirtepe Saray Düğün Salonu’nda düzenlenen “Kentsel Dönüşüm” konulu halka açık panelde Fikirtepe’nin durumu masaya yatırıldı. Akşam saatlerinde düzenlenen panele yoğun ilgi gösteren Fikirtepeliler toplantı salonunu doldururken, panelin konuşmacıları arasında bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ten bölgenin akıbeti konusunda bilgi aldılar. CHP Kadıköy İlçe Başkanı Necati Ekşi’nin açılış konuşmasıyla başlayan panelde sırasıyla Mimar Nurfeşan Ağra ve Mimar Burak Kaan Yılmazsoy kentsel dönüşüm ve Fikirtepe ile ilgili birer konuşma yaptı. Kadıköy CHP İlçe Başkanı Necati Ekşi konuşmasında Fikirtepe halkının mağdur olmasını istemediklerini ve bu nedenle parti teşkilatı olarak Fikirtepelilerin yanlarında olduklarını ifade etmek adına halka açık panel düzenlediklerini söyledi. Konunun önemli olduğunu ve ellerinden gelen hukuki desteği Fikirtepelilere sunacaklarını belirten Ekşi, “Bu sorun, Fikirtepeli mağdur edilmeden mutlaka çözülmelidir” dedi.

“Herkes Fikirtepelilere Saygı Göstermek Zorunda”

Planla ilgili yapılan değişiklikler nedeniyle oldukça sıkıntılı oldukları gözlenen ve bir an önce Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ten son durum ile ilgili açıklama yapmasını ve sorulara cevap vermesini rica eden Fikirtepeliler Başkan Öztürk’ü can kulağıyla dinlediler. “Fikirtepe bugün gecekondu bölgesi değil. Gecekondu, başkasının arsasına yapılan bina demektir. Burada herkes tapu sahibidir, mülk sahibidir. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum. Bu son derece önemli. Bugün Suadiye’de, Zonguldak’ta, Adana’da tapuya ne kadar saygı gösteriliyorsa Fikirtepe’de de herkes Fikirtepelilerin malına, kendisine saygı göstermek zorundadır” diye sözlerine başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Fikirtepe projesi konusunda aşılamayacak bir sıkıntı olmadığını düşündüğünü belirterek, Fikirtepe ve çevresinde uygulamaya konulan planın sürecini değerlendirdi. Fikirtepe’nin yıllardır çözüm beklediğini, çeşitli dönemlerde de bölge ile ilgili çalışmaların olduğunu ama bunların bölge sakinlerinin beklentilerine cevap vermediğini ifade eden Başkan Öztürk, Kadıköy’de 2,07’den yüksek inşaat hakkı olmadığını ancak mülk sahiplerinin ada bazında bir araya gelmesi durumunda Fikirtepe’ye 4,14 inşaat hakkı tanındığını, bunun bir başka örneğinin olmadığını söyledi. Bu gelişmeyle Kadıköy Belediye Başkanı olarak kendisi ve Fikirtepelilerin sevindiğini, o dönem Fikirtepeli’yle buluştuğu bir toplantıda Büyükşehir’e teşekkür edip, alkışladığını belirten Öztürk, Büyükşehir’in son uygulamasını eleştirdiklerini vurguladı.

Öztürk: “Her Yurtaşın Hakkını Korumak Zorundayız”

Tüm bu olumlu gelişmeler sonucunda mülk sahipleriyle müteahhit firmalar arasında anlaşmalar yapıldığını ancak Büyükşehir’in 80 metre yükseklik sınırı getirmesiyle büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalındığını, bu süreçte Kadıköy Belediye Başkanı olarak bizzat kendisinin Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüşerek kararın yanlış olduğunu kendilerine anlattığını ifade eden Başkan Öztürk, “80 metre sınırına Kadıköy Belediyesi olarak itiraz ettik. İnsanların haklarını korumak zorundayız. Sadece sizlerin değil, Kadıköy’deki her yurttaşın hakkını korumak zorundayız” dedi.

Fikirtepeli Öztürk’e Sordu: “Ne Yapalım Başkan”

Başkan Öztürk, Fikirtepelilerin gelinen son durumla ilgili serzenişlerine ve sorularına da tek tek cevap verdi. 80 metre sınırının ardından çekme mesafeleri ve yol payı ile ilgili değişikliklere de Kadıköy Belediyesi olarak yazılı itiraz ettiklerini, gelinen noktada itirazların kabul edilip edilmeyeceğinin bilinemeyeceğini ifade eden Öztürk, “Ama bu yollar olayı duruyor orada. Eğer iyi baskı yaparsak yolları kurtarırız. Bu hep beraber birlikten geçiyor. Bu sizin işiniz” diye Fikirtepelilere birlikte hareket etmeleri gerektiği mesajını verdi.

Sürecin uzadığını, şu anda projeyle ilgili bazı yetkilerin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu, bunun da projenin önünü tıkadığını anlatan Öztürk, Fikirtepelilerin; en başta verilen hakları geri almak için Büyükşehir Belediyesi’ne, siyasilere bu konuda baskı yapması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun başka bir yolu yok. Diyeceksiniz ki, ‘Bize bir hak verdiniz sadece o hakkımızı istiyoruz. Yeni bir şey istemiyoruz’. Kimse de kimseye bağ bağışlamıyor. Bu sizin ananızın ak sütü gibi helal olan bir haktır” diye konuştu.

Belediye, İlçe Teşkilatı ve Vekillerimizle Takipçisiyiz

Kadıköy Belediye Başkanı olarak kendisinin Fikirtepelilerin yanında olduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nden kendisinin bile 6 aydır randevu alamadığını, eğer Fikirtepelilere randevu verilirse beraberce Büyükşehir Belediyesine gidebileceğini söyleyen Öztürk, Fikirtepe’de birçok yerin yıkıldığını, esnafın iş yapamadığını ve perişan bir görüntünün ortaya çıktığını ifade etti. Fikirtepe’nin 40 yıldır çektiği sıkıntıları yakından bildiğini, Kadıköy Belediye Başkanı olarak Fikirtepe’deki sorunun bir Kadıköylü ve bir belediye başkanı olarak kendisini de çok üzdüğünü anlatan Başkan Öztürk, bundan sonraki süreçte de Kadıköy Belediye Başkanı olarak üzerine düşeni yapacağını, Fikirtepelilerin yanında hareket edeceğini vurguladı. Sözleri sık sık alkışlarla desteklenen Öztürk, “Bu olayın takipçisiyiz. Belediye olarak da, İlçe teşkilatı olarak da milletvekillerimizle beraber bu olayın takipçisiyiz” diye konuştu. Diğer taraftan Fikirtepelilere sözleşme yaparken dikkatli olmasını bir kez daha tavsiye eden Öztürk, onlara güvenebilecekleri bir avukat ve güvenebilecekleri bir mimar bulmalarını önerdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın