Başkan Kocaoğlu: “İçim yanıyor”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı Çevre Zirvesi'nde, kentin çevre sorunlarına ilişkin önemli mesajlar verdi.

Başkan Kocaoğlu “Çevre adına içimi yakıyor” dediği üç gelişmeyi şöyle özetledi:

Kurulacak evsel atık bertaraf tesisinin yeri konusunda çözüme yardımcı olmak yerine konunun siyasi kaygılarla polemik haline getirilmesi,

İzmir İl Özel İdaresi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenerek ağaçlandırılan Belkahve’deki taş ocakları arazisine deneme üretimi için ruhsat vermesi,

Çeşme Yarımadası’nda taş ocakları için ruhsat verilerek geri dönülmeyecek bir çevre tahribatının önünün açılması.

“Çevre ve Çevre Teknolojileri” ana temasıyla gerçekleştirilen 80. İzmir Enternasyonal Fuarı, “İEF Çevre Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı. İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki zirvenin açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilgili bürokratlar ve sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Türkiye Cumhuriyeti’nin imza atarak dâhil olduğu KYOTO sözleşmesinin dünyanın gelişmiş ülkeleri tarafından hala imzalanmamış olmasının büyük bir soru işareti doğurduğunu belirterek, “Sanayileşmiş ülkeler dünyayı daha çok kirletmesine rağmen bu ülkelerden biri olan ABD’nin sözleşmeyi hala imzalamaması düşündürücüdür” diye konuştu. İEF gündemindeki zirvenin bu büyük probleme vurgulama yapmak açısından önemli bir seçim olduğuna değinen Tunçsu, “Zirvenin, İzmir ilindeki gerek mahalli idareler, gerek valilik, gerekse sektörler açısından bir yol haritası ve çevresel bir yaşantıyı hedef almış bir İzmir oluşturma açısından bir kilometre taşı olacağı kanısındayım. Çevre her türlü politika ve ideolojin üzerinde bir noktadır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında sanayileşmenin mutlaka gerekli olduğu, ancak kârı maksimize etme çabası ile çevre bilinci arasındaki çatışmanın önlenmesi gerektiğini söyledi. Küresel ısınma tehdidine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Başta hükümetimiz, belediyelerimiz ve vatandaşlarımız olmak üzere, çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras iyileştirilmiş, yaşanabilir bir çevredir.” diye konuştu.

Çevre konusunda üzerlerine düşen faaliyetleri yerine getirme konusunda önemli mesafeler aldıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Kocaoğlu, özellikle arıtma konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki 1 numaralı kurum olduğunu söyledi. Göreve geldikten sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Urla, Seferihisar, Yazıbaşı- Ayrancılar-Torbalı, Bayındır, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Foça arıtmalarını tamamladıklarını, yer probleminden dolayı geciken Gümüldür-Özdere arıtmasının yapım çalışmalarının başladığını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, geriye kalan birkaç küçük arıtmanın da kısa sürede bitirileceğini söyledi. Türkiye’de yapılmış ileri biyolojik arıtmaların yüzde 38’inin İzmir’de bulunduğunu tekrarlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Oysa İzmir’in nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 4,5’u. Bu rakam çevre konusunda geldiğimiz noktanın somut örneğidir” dedi.

Atık depolama konusu siyasi malzeme yapılmasın
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çözmek için büyük çaba harcadıkları evsel atıkların bertarafı konusunda, yıllardır konunun uzmanları ve görevli bürokratlarla bu konudaki teknolojik gelişmeleri incelediklerini belirterek, koku yaymayan, havayı, toprağı ve suyu kirletmeden, atıkları tamamen kapalı bir sistemde ortadan kaldıracak son sistem bir teknoloji üzerinde karara vardıklarını söyledi. Proje için sadece yere ihtiyaç duyduklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bir güney, bir de kuzey aksında 250 dönümlük yere ihtiyacımız var. Bu yeri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına bulma yetkisi yok. Bu yeri ilgili birimlerle birlikte bulacağız. Tüm yetkililerin yer bulunması konusunda azami gayret göstermelerini talep ediyorum. Bunu 4 milyon İzmirli’nin çöpünü bertaraf edebilmek için istiyorum. Bu çöp İzmir’in çöpü… Geçmişte vahşi depolamalar yapılıyordu. Büyük kentlerimizin birçoğunda hala böyle yapılıyor. Ama madem ki biz bu yatırımı yapacak güce sahibiz ve sadece yer problemimiz var. Bunun çeşitli nedenlerle siyasi malzeme yapılmamasını talep ediyorum”
 

Belkahve’de geri dönülmesin
Başkan Aziz Kocaoğlu, Türkiye’de başka bir örneği olmayan taşocaklarının rehabilitasyonu konusunda başlattıkları çalışmalardan, İl Özel İdaresi kararıyla geri dönülmesinin kendisini fazlasıyla üzdüğünü belirtti. Belkahve’de faaliyet gösteren firmalarla tek tek anlaşarak bölgeden taşınmalarını ve çevreye zarar vermeyen bir sistem kurmaları konusunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Bölgedeki toz toprak görüntüsünü kaldırdık. Kazılan bölgeleri ağaçlandırmaya başladık. Ancak İl Özel İdaresi duyduğumuza göre buraya deneme üretimi için ruhsat vermiş. İl Özel İdaresi yetkililerinin bu konuya müdahale etmesi gereklidir. Eğer çevre konusunda bir irade beyan etmezseniz, bir dik duruş sergilemezseniz çevreyi koruyamazsınız. Kaldırılmış temizlenmiş yere tekrar tesis kurarsanız bu işin içinden çıkamazsanız. Bizim yapığımız protokolün titizlikle İl Özel İdaresi tarafından takip edilmesini istiyorum. “
 

Çeşme Yarımadası’na kıymayın
İçini yakan bir diğer konunun ise Çeşme Yarımadası’na taş ocağı ruhsatları verilmesi olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Burada rastgele taş ocağı ruhsatı verilmesinin hiçbir anlamı yoktur. Bu Çeşme Yarımadası’nın geriye dönülmeyecek bir tahribata sürüklenmesine yolacaktır. Hiçbir madenin ülkenin kalkınması için kullanılmasına karşı değilim ama çevre adına getirdiği ile götürdüğünü çok iyi dengeleyerek” diye konuştu.
 

Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasında Körfez’in temizlenmesi ve tarım alanında yaptıkları örnek çalışmaların da sağlıklı bir çevre adına atılan önemli adımlar olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, ÇEVMER, TÜBİTAK-MAM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Orman ve Su Bakanlığı İl Müdürlüğü, ÇEVKO, İZ-SU, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Ege Orman Vakfı, İZTO, Tema Vakfı, Doğa Derneği ve İZKA’nın katkılarıyla İZFAŞ tarafından düzenlenen İEF Çevre Zirvesi 17 Eylül Cumartesi günü sona erecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın