Başkan Gökçek: Türkiye’ye Hollywood kuracağız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başkentte yapılması planlanan 3 yeni projeye ilişkin bilgi verdi.

ABD’nin Başkenti Washington’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Gökçek, Temapark ve hayvanat bahçesinin AOÇ alanına yapılmasının planlandığını, Hıdırlıktepe’de muhteşem bir inanç müzesi inşa edileceğini söyledi. Başkan Gökçek, başkentte dev bir film platosu oluşturulması için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

ABD’nin Başkenti Washington’da düzenlenen Türk Festivali’nin onur konuğu olan, Washington ile kardeş şehir protokolünü imzalayan Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi heyetinde yer alan gazetecilerle bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, Saray Spor Tesisleri’nin son durumuna ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Ankaragücü’nün sözleşmesinin süresinin bitmesini bekliyoruz. Ekim ayının ikinci yarısında bitiyor diye biliyorum. Ardından da tesisler MİT’e teslim edilecek ve orası akademi olacak. Buradaki süreç MİT’in bir akademi çalışmasıyla başladı. Benim burayı üniversiteye vereceğimi duyunca, onlar da benden rica ettiler, gezdirdim. Ondan sonra da ısrarla ‘burayı bize verin’ dediler. Biz de verdik. Karşılığında orasının hem arsa bedeli, hem de tesis bedeli tespit edilecek ve karşılığında Hazine’den arazi alacağız.”

HAYVANAT BAHÇESİ VE TEMAPARK
“Washington’da bilinen programınızın dışında Ankara için ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?” sorusu üzerine Başkan Gökçek, “Burada bizim kafamızdakine uyabilecek bir hayvanat bahçesi ve tema park karışımı bir yer bulduk. Six flax diye bir yere gittik. Orada bizi gezdirdiler. Gezdirirken yaptıkları işin mantığını anlattılar. Bu iş için tabiri caizse sır olabilecek konuları bütün açıklığıyla bize anlattılar. Orada bir de safari park var. 3 bölümden oluşuyor. Bir su oyunları var, orası kapalı. Temapark ve hayvanat bahçesini gezdirdiler bize. Çok faydalı ve yararlı oldu.” cevabını verdi.

Hayvanat bahçesi konusunda Avrupa’dan fiyat aldıklarını belirten Başkan Gökçek, “Bunu oradakilere de söyledik. Yap-işlet-devretle düşünüyoruz. Siz kafanızdakini toparlayın, biz de daha görüşmelerimizi sürdüreceğiz dedik.” diye konuştu. Eğlence parkı ile ilgili düşüncelerini gezdiği yerdeki yetkililere anlattıklarını ifade eden Melih Gökçek, eğlence parkının 8 milyon dolar zarar ettiğini öğrendiklerini; ancak bunun bir sosyal çalışma olması dolayısıyla projeyi yapmak zorunda olduklarını kaydetti. Temapark ve hayvanat bahçesinin Atatürk Orman Çiftliği’nin içinde kurulacağını ve toplam 2 milyon metrekarelik bu alanın çok uygun olduğunun kendilerine anlatıldığını ifade eden Başkan Gökçek, “Bize ‘En ideal rakamı bulmuşsunuz. Lunapark için de 600 bin metrekare idealdir’ dediler. Mesela 5 tane rolly coster var. Ne yapacağımızı zaten biliyoruz da nasıl yapacağımız konusunda temas kuracağız. Yap-işlet modeliyle mi ya da kendimiz mi yapacağız, onu düşünüyoruz. Mesela sadece lunaparka talip bulabilirsiniz. Hayvanat bahçesine bulamayabilirsiniz. Görüştüğümüz kişiler de öyle söyledi, çünkü zararına çalışan bir yer. Ama biz ikisini harmanlayıp uygulamak istiyoruz. Şu da beni mutlu etti. Yılda 2,5-3 milyon müşterileri olduğunu söylüyorlar. Biz de 2,5 milyonu yakalarız.” diye konuştu.

Hemen çalışmalara başlanırsa, söz konusu parkın 2 senede bitirilebileceğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, maliyetiyle ilgili olarak da “Moganpark’a gelen vatandaş sayısı sadece pazar günlerinde 30-40 bin kişi. Buraya ise bütün Türkiye gelecek.” dedi. Parkın belli bir kısmının kapalı olacağını, bu sayede kışın da hizmet vereceğini kaydeden Başkan Gökçek, “Kafeleri de camdan kapalı yapacağız. Burası kış bahçesi olacak.” diye konuştu. “Bunu Büyükşehir Belediyesi olarak, para kazanmak için değil, Ankara için yapıyoruz.” diyen Başkan Gökçek, “Çünkü o hayvanat bahçesine giden kişi daha sonra AVM’leri ziyaret edecek, otellerde kalacak, para bırakacak.” dedi. Bir gazetecinin “Disneyland rafa kalktı diyebilir miyiz?” sorusuna da “Maalesef. Talep eden bulamıyoruz, çok çaba sarf ettik, yok.” cevabını verdi.

MÜZE VE FİLM PLATOSU
Bu çalışmanın yanında Hıdırlıktepe’de inşası planlanan inanç müzesi çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Bir diğer projemiz de Ankara’ya bir film platosu kurmak istiyoruz. Hollywood tarzı gibi ama aynısı olması mümkün değil. Buranın Türkiye’nin Hollywood’u olmasını istiyoruz ve belediye olarak çok ciddi yatırım yapmayı planlıyoruz. Ankara’da bu konuda bir üniversite kuruluyor. O da ciddi bir adım. Ankara bu işin merkezi haline gelebilir. Üniversite’nin Ankara’da kurulması büyük bir avantaj. Bundan sonra film yapımlarının merkezi haline gelebilir Ankara.”

Washington’a gelirken uçakta ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ filmini izlediğini ve çok hoşuna gittiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Ankara’yı gösteriyor. İnsan kentini görünce hoşuna gidiyor. Bizim bütün filmlerin hepsi İstanbul’da geçer. Biz bunu Ankara’ya çekeceğiz. Bunu yarı yarıya hale getireceğiz. Çok geç kaldık ve zararın neresinden dönersek kardır.” diye konuştu.

Bu konuda çok ciddi bir yatırım planladıklarını ve Ankara’da kapalı dev hangarlar yaptırmayı düşündüklerini ifade eden Başkan Gökçek, “Açık platformlar yaptıracağız, geniş birkaç milyon metrekarelik bir arazi üzerine plato kuracağız. Oraya otel de yapacağız, bir oyuncular için bir de personel için.” dedi. Otellerin çok sembolik rakamlarda olabileceğini, örneğin çekilecek bir saatlik filmin içerisinde tahmini olarak 3-5 dakika Ankara manzarası veya isminin yer alması karşılığında ücret bile alınmayacağını belirten Başkan Melih Gökçek, “Kameraları da bedava alacaklar. Çek ve git. Hatta kameramanları bile temin etmeyi düşünüyoruz, onlar bile belediyenin personeli olsun. Belki o tarzda bizim bir şirketimiz olur. Yer olarak ise şu anda aklımda bir şey yok.” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARA DEVAM
Bu çalışmalar dışında başka projelerinin olup olmadığına ilişkin soruya da cevap veren Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Şimdi özellikle hayvanat bahçesi ve Hıdırlıktepe’de yapacağımız müze bizim ana hedeflerimiz. Kızılay’daki binaların dış cephelerinin değiştirilmesi üçüncü önemli projemiz. Ankara’nın aydınlatılması için Başbakanımız da söz verdi. Mevcut, devam edecek 3 metronun haricinde, yine bir çaba sarf edip, Esenboğa’ya da aynı tarzda metro yapılması. Kültür Bakanımızla anlaştık, Medeniyetler Müzesi’ni de AKM’ye yapacağız. Film platosu yeni bir fikir olarak ortada. Beynam ormanlarına motokros sahası yapıyoruz inşallah. O da Ankara için bir hayli önemli. Birçok kentsel dönüşüm çalışmamız sürüyor. Şu anda Mamak, Kuzey Ankara’ya devam ediyoruz, 902 başladı, Dikmen Vadisi inşallah başlayacak, Yüzüncü Yıl başlayacak. Alt geçitlere başladık, şu anda demiryolu boyunda yeni AOÇ bulvarı üzerinde toplam 6 tane alt-üst geçit yapıyoruz. Ümit ediyorum ki en fazla ocak sonunda biter. Onun dışında da yapacağımız yeni yerler var.”

Dünyada beğendiği şehirlerin başında Washington’un geldiğini, bunun en büyük nedenlerinden birinin de yeşil bir kent olması olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Ancak, bir piknik kültürü burada yok. O kültürü kazandırmak sizin elinizde. Biz kalkıp da yapmasaydık piknik alanları, Ankara’da gelişir miydi piknik?” dedi.

ANKARA 4 KONUDA BİR NUMARA
Washington ziyareti sırasında Ankara’nın farklarının bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Biz 4 konuda dünyada mübalağa etmiyorum bir numarayız. Birincisi 4 milyonluk şehirlerin içerisinde en iyi trafik bizim. İkincisi rekreasyon alanlarında. Dünyanın hiçbir yerinde Ankara’da olduğu gibi 8 tane rekreasyon alanı bulamazsın. Kentsel dönüşüme gelince de biz dünyada bir numarayız. Dördüncüsü ise sosyal ve kültürel projeler.” diye konuştu.

Başkent Ankara’da Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yurt dışı organizasyonlarının hiçbir ülkeninkiyle mukayese edilemeyecek kadar iyi olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, AŞTİ’nin eskiden Mamak Çöplüğü olarak anılan ancak şimdi yapılan çalışmalarla cazibe merkezi haline gelen bölgeye taşınacağını kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın