Başkan GÖKÇEK, İstanbul ArkiPARC’12’de…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kentsel Kalite ve Diyalog için İstanbul'da gayrimenkul sektörünü biraraya getiren ArkiPARC'12 Fuarı'na katıldı.

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul, mimar ve şehir plancılarının katıldığı organizasyonun açılış konuşmasını yapan Başkan Gökçek: “Eskişehir ve Konya yolları modern Ankara’yı çok net ortaya koyuyor, kentsel dönüşümler konusunda dünyada bir numarayız,  44 adet kentsel dönüşüm projesini birarada yürütüyoruz, tüm mimarları Ankara’ya proje için davet ediyorum”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kentsel kalite ve diyalog için İstanbul’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arkiparc’12 Fuarı’na katılarak, gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcilerine Ankara’yı anlattı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul sektörü temsilcileri, mimarları ve şehir plancılarının katılımıyla düzenlenen organizasyonun açılış konuşmasını yapan ve yaptığı sunumla bilgiler veren Başkan Gökçek, “44 adet Kentsel Dönüşüm Projesi’ni bir arada yürütüyoruz. Bu yüzden de tüm mimarları proje için Ankara’ya davet ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projeleri ve en güzel binalarının seçildiği ve birçok firmanın da stantlarıyla projelerini tanıttığı organizasyona MİA (Merkezi İş Alanları) Kentsel Dönüşüm Projesi ile katılan Büyükşehir Belediyesi’nin standı da ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Fuar alanına girişte Büyükşehir Belediyesi’nin MİA Projesi tanıtım standını ziyaret eden Başkan Gökçek, daha sonra gayrimenkul sektörü temsilcileri, mimarlar, oda ve dernek temsilcileri ile şehir plancılarından oluşan yaklaşık 300 kişilik gruba Büyükşehir Belediyesi’nin dünyaya örnek kentsel dönüşüm projelerinden bazılarını anlattı.

Proje fotoğraflarının ve görüntülerinin de yer aldığı sinevizyon eşliğinde sunumunu yapan Başkan Gökçek, sözlerine panele katılan şehir plancıları ve mimarları Ankara’ya davet etmek istediğini kaydederek başladı. Son yıllarda Başkent Ankara’ya yapılan çeşitli yatırımlar bulunduğunu ve her geçen gün bunların sayısının arttığını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Pek çok projemiz var. Özellikle çok orijinal projeleri bulunan tüm arkadaşlara açık teklifte bulunuyorum” dedi.

Ankara’da çok güzel bir gelişme olduğunu ve İstanbul ile yaşanan rekabetin de aynı anda iki şehirde 8 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Shopping Fest (Alışveriş Festivali) ile ortaya çıkacağını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Bu festival ile Ankara’nın açık ara bir numara olacağını göstereceğiz” diye konuştu.

“ESKİŞEHİR VE KONYA YOLLARI, MODERN ANKARA’YI NET OLARAK ORTAYA KOYUYOR
Sanayi konusunda da ciddi atılımları yaptıklarını kaydederek, Sanayi Siteleri ve Organize Sanayi Bölgelerine yapılan yardımlardan bahseden Başkan Gökçek, “Biz diyoruz ki, tüm bu atılımlarımızı mimari noktada da yapalım. Ankara’da özellikle Eskişehir ve Konya Yollarındaki gelişmeler, modern Ankara’yı çok net olarak ortaya koymakta” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, “Dünya belediyelerine hizmet anlayışı ve sunumunda esin kaynağı olmak” olarak belirlenen vizyonunu, izleyenlerle paylaşan Başkan Gökçek, Kentsel dönüşümler, rekreasyon alanları, sosyal ve kültürel projeler ile trafik konusunda dünyada bir numara olduklarını kaydederek, Ankara için önlerine koyulan hedefleri tek tek sıraladı. Sinevizyondaki görüntüler eşliğinde kongre şehri, sanayide 2. Şehir, tıbbın merkezi, turizm kenti ve üniversite şehri olunması hedeflerini anlatan ve hedeflere ulaşılması konusunda kısa bilgiler veren Başkan Gökçek, “Önümüzdeki aylarda yapacağımız shopping fest ile de tüm bunları pekiştirmiş olacağız. Festivalin başlamasına 2 gün kala yaptığımız destekleri rakamları ile ortaya koyduğumuzda bu durum daha da iyi anlaşılacak” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLER HIZLA İLERLİYOR
Dikmen Vadisi 1, 2 ve 3. Etap’ta yapılanları da görüntülerle izleyenlere anlatan Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap kentsel dönüşüm projesine de bu yıl başlanacağını söyledi. Tüm yatırımcılara davette bulunan Başkan Melih Gökçek, 4 sene içerisinde bu bölgeyi de Ankara’ya kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca bu alana Türkiye’nin ilk film stüdyolarının da bulunduğu bir üniversite kurulacağını da anlatan Başkan Gökçek, “Buranın da çalışmaları başladı, üniversitenin çevresinde de 6 bin konut yükselecek” dedi.

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de rakamlarıyla ortaya koyan ve bölgede Guinnes Rekorlar Kitabı’ndaki 11 adetlik su oyun parkı rakamını geçerek 13 adet su oyun parkı bulunacağını kaydeden Başkan Gökçek, bölgeye 70 bin ağaç dikildiğini söyledi.

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki yaşanan gelişmeleri de anlatan Başkan Gökçek, Eskişehir Yolu’ndaki demir yapının ihale edilmesiyle iki sene içerisinde 4 bin civarında konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini ifade etti.

Ulus Tarihi Kent Merkezi ve Hacı Bayram Camii ile çevrelerindeki tarihi ortaya çıkaran ve büyük övgü alan çalışmaları da dinleyicisi bulunan mimar ve şehir plancılarına anlatan Başkan Gökçek, “Hacı Bayram çevresine uygun olarak 4 tane kapı yapacağız. Bu kapılarla değişik bir hava katacağız diye düşünüyoruz” dedi.

Ulus merkezdeki 6 dev binanın da yıkılacağını kaydeden Başkan Gökçek, “Buraya bir meydan yapacağız. Çevresini de 2 katlı tarihi Ankara evleri ile çevreleyeceğiz. Ayrıca yolu da yerin altına alıp, turistler ve ziyaretçiler için meydan haline getireceğiz” diye konuştu.

MİMARLARA PROJE ÇAĞRISI
Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’nin planlama çalışmalarının bittiğini, bölgeye dev bir kanal yapılacağını, İskitler’de MİA Projesi’nde de hızlı bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Yatırımcıları bekliyoruz” dedi çağrıda bulundu.

50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi için de yatırımcıları Ankara’ya davet eden Başkan Melih Gökçek, pek çok araziyi kat karşılığı Türkiye ortalamasının çok çok üstünde ihale ettiklerini kaydederek, Havaalanı yanında yapılacak olan Fuar Alanı’na ilişkin de şunları söyledi: “Buraya aynı zamanda film stüdyoları yapıyoruz. Fuar alanı ile özel olarak ilgilenen varsa rahatlıkla konuşabiliriz. Muhtemelen 2-3 ay sonra bu alanın yapımı için ihaleye çıkacağız. Film platosu da aynı şekilde. Ankara’da Türkiye’nin en mükemmel film platosunu yapıp kazandırmak istiyoruz.”

Tüm dünyada yükselen trend olan teleferik konusunda da ulaşıma dev bir destek sağlamayı planladıklarını anlatan Başkan Gökçek, 2 yıl içerisinde teleferiği de hizmete sokmayı planladıklarını söyledi. Toplam 44 adet kentsel dönüşüm projesi yaptıklarını ve bunlardan bazılarını izleyenlerle paylaştığını kaydeden Başkan Gökçek, Başkent Ankara’da kentsel dönüşüm projeleri konusunda yaşadıkları sıkıntıları da anlattı. Açılan mahkemeler ve bilirkişi raporları nedeniyle sürekli olarak kentsel dönüşümlerin geciktiğini ve Başkent Ankara’yı 3 yıl geriye götürdüğünü anlatan Başkan Gökçek, “Maalesef Türkiye’de gerek mimarlar, şehir plancıları veya benzer odalar mesleklerini yapmak yerine ideolojik görüşlerini ortaya koyuyorlar. Bunu bırakıp ülke için bir şeyler yapmak lazım. Biz bu davalar olmasa en az 3 kat önde olurduk. Kararların hiçbiri de hukuka dayanmıyor. Sadece bilirkişiye bakıyor. O beğenmezse olmuyor. Özellikle ODTÜ’nün bilirkişi olarak tayin edildiği hiçbir planımız geçmedi” dedi.

Konuya ilişkin örnekleri de izleyenlerle paylaşan Başkan Gökçek, Türkiye’nin önde gelen mimarlarının ve şehir plancılarının yer aldığı salondaki soruları da cevaplandırarak, Başkent’teki Kentsel Dönüşüm Projeleri’ne ilişkin merak edilenleri açıkladı. Toplantının sonunda Fuar alanında yer alan stantları da gezen Başkan Gökçek, stant temsilcilerinden çalışmalarına ilişkin bilgiler aldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın