Basit Malzemelerle Mekanı Tanımlamak

TEd’A arquitectes'in İspanya’da iki küçük apartmanın iç mekanına uyguladığı reform niteliğindeki dönüşümde, mekanları ayırmak için duvar örmenin zorunlu olmadığı, malzemelerin de mekan tanımlayabileceği gözler önüne seriliyor.

Deniz kıyısında konumlanan bu iki hacim, proje için seçildiğinde odaklanılan en önemli nokta ön cephedeki deniz manzarası ile arka cephedeki caddenin manzarasını birbirine bağlayacak boylamasına bir mekan tasarımı yapmaktı.

Tasarımda tuvalet, mutfak, banyo gibi farklı işlevlerin tanımlandığı alanlar karşılıklı iki duvar boyunca  sıralanıyor.

Malzeme seçimi, mekanı işlevlendirme ve tanımlama konusunda kilit taşı olarak görülüyor.

Kullanışlı ve basit bir malzeme olan kil, mekanda ağırlıklı olarak kullanılan önemli bir malzeme olarak kendini gösteriyor. Seçilen kil esaslı farklı parçalar mekanda farklı konstrüktatif ihtiyaca yanıt veriyor.

Herhangi bir taşıyıcı veya akustik özelliği olmayan “Termoarcilla” adı verilen kil esaslı karoların iç mekana adeta giydirilmesiyle ana hacim karakterize ediliyor.

Suya maruz kalan alanlarda kullanılan sırlanmış karolar, su ve nem etkisine karşı koruyucu bir özellik sağlıyor. Aynı zamanda bu karolar demir rayların oksitlenmesini engelleyecek bölgelerde de kullanılarak doğabilecek sorunlara önlem oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın