Başbakanlık Hizmet Binası’nda Son Durum

Başbakanlık Hizmet Binası'nın son fotoğrafları sosyal medyada...

Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan Başbakanlık Hizmet Binası’nın yapımına ilişkin çıkan yürütmeyi durdurma kararına karşın son aşamasına gelinen inşaata ait fotoğraflar, Ankara Mimarlar Odası tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Ardından, dün yapılmış olan basın toplantısında Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan fotoğraflar üzerinden mimari değerlendirmelerde bulundu.

“Mimari üslup olarak tam bir görgüsüzlük…”

AOÇ’de yükselen kompleks ile ilgili Candan şunları söyledi: “Bu tür binalar baskıcı rejimlerde inşa edilir, insanın üstüne üstüne gelen yapılar hep faşizm dönemlerinde yapılmıştır. Bütün kolonlar çelik konstrüksiyon üzerine yeşil granit kaplama yapılmış. Bu granitler işlemesiz durumda 1 m² maliyeti 200 USD, işlemeli olunca maliyet artıyor…Antalya’dan gelen Limra taşının 1m² maliyeti 120 USD ile 200 USD arasında değişiyor. Bunları çelik uçlu matkaplarla işleniyor. İşlemeyle birlikte 250 USD. Mimari üslup olarak tam bir görgüsüzlük, yolsuzluk, hukuksuzluk abidesi.”


Detay

Mimar Şefik Birkiye Onur Kurulu’na Sevkediliyor

İşlemeleri aşırı lüks olarak değerlendiren Candan, binanın ise parça parça başka eserlerden kopyalandığını iddia etti: “Merdivenleri, Dolmabahçe sarayının merdivenlerinden, seyir terası Topkapı Sarayı’ndan özentidir. Anıtkabir’in önündeki meydandan daha büyük bir hitabet meydanı ve 1000 odalık sarayın büyük kabul salonları var. Cumhuriyet rejiminin yapısı olmadığı ayan beyan ortada. Mimarı Şefik Birkiye. Kültürel ve doğal mirasımızın ortasında, AOÇ’de bu yapıyı projelendirdiği için, İstanbul Şubesi’ne üye olan Şefik Birkiye’nin onur kuruluna sevk edilmesi için start verildi.”

Geçen hafta yaşanan Soma felakteninin ardından, ocaklardaki iş güvenliği ile ilgili sorunların şantiyelerde de mevcut olduğuna dikkat çeken Ankara Mimarlar Odası yöneticileri Soma Holding’in İstanbul’daki gökdelenlerinde de güvenlik odalarının bulunmadığını hatırlattı.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın