Başbakan’ın hızına yetişen yok

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği ve Türkiye'nin çehresini değiştirme potansiyeli taşıyan altyapı projeleri için finansman sıkıntısı sürüyor. Son ret yanıtı da EBRD'den geldi.

Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesinde gündeme getirdiği 3. Boğaz Köprüsü, Kanal İstanbul, İzmir-İstanbul Otoyolu, Körfez Geçişi gibi bir çok projenin finansmanı için arayışlar devam ediyor.

Yurtdışı finansman kaynaklarının kurumasından kaynaklanan güçlükler için çalınan kapılardan ise şimdilik yeşil ışık çıkmıyor.

Son olarak altyapı projelerine sağladığı kaynak ile bilinen Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) da Türkiye’nin bu konudaki taleplerinin bütününü karşılamasının mümkün olmadığını açıkladı.

EBRD Başkan Yardımcısı Varel Freeman, bankanın Ankara ofisine yaptığı ziyaret sonrasıda yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 milyar doları bulan kaynak talebini karşılamalarının mümkün olmadığını söyledi.

BİLANÇO YAPISI İZİN VERMİYOR
Freeman “Bilanço yapımız bu tür projelere 30 milyar dolarlık kaynak aktarmaya izin vermiyor. Yapabileceğimiz tek şey, kendi katkımızı sağlamak ve diğer kaynak sağlayabilecek kurumları harekete geçirebilcek adımları atmak” dedi.

2009 yılında Türkiye ofisini açan EBRD, geçen yıl çeşitli projeler için 1.5 milyar euroluk kaynak sağladı. Bankanın Türkiye’ye yıllık olarak sağlamayı hedeflediği 1 milyar euroluk enerji, altyapı ve özelleştirme projesi kaynağı bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın