Başbakan Hangi Mimarlarla Görüştü?

Şehrin Mimarları Buluşması etkinliğinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, betonlaşmış kimliksiz kentlerden yakındı.

Başbakan Binali Yıldırım, 12 Kasım’da AKP’nin Şehir Buluşmaları Toplantıları kapsamında düzenlenen Şehrin Mimarları Buluşması’na katıldı. Toplantıda kentleşme ve mimari tasarım üzerine görüşlerini aktaran Başbakan’ın konuşması, adeta Türkiye kentlerinin farklı bir irade dışında tasarlandığı izlenimini yarattı.

Falih Rıfkı Atay’ın 1930’larda kaleme aldığı bir yazısında “İstanbul şehri çirkinleştirilmektedir” cümlesinden alıntı yaparak konuşmasına başlayan Yıldırım, Atay’ın o yıllardan bugünün İstanbul’unu görebildiğini belirtirken kentlerin betonlaştırılmasından dem vurdu. “Kendi ellerimizle şehirlerimizi mahvetmekten sakınalım. Dikey yapılaşmalara, imar revizyonlarına dur diyelim.” şeklinde konuşan Yıldırım, “İnsana huzur verecek şehirler imal etmek lazım.” dedi.

Konuşmasının devamında koruma konusuna da değinen Yıldırım, “Ne yaptırıyorlar ne de müdahale ettiriyorlar. Tarihi eseri korumak ona dokunmamak demek değildir.” diyerek yurtdışında gözlemlediği koruma uygulamalarından örnekler verdi.

“Şu AKM’nin Ne Özelliği Var?”

Akıbeti yıllardır belirsizliğini koruyan, yıkılarak yerine yeni bir kültür merkezinin inşa edilmesi planlanan AKM hakkında da konuşan Yıldırım, “Ne özelliği var o binanın? Yerine çok daha güzel bir mimari yapı olabilir. Orayı kaldıralım, cam giydirme bir bina yerine bizim kültürümüzü, tarihimizi geleceğe taşıyan güzel bir bina yapalım.” şeklinde görüşlerini bildirdi.

Konuşmasını, hükümetin yeşil alan ve çevre ile ilgili hassasiyetlerini aktararak sürdüren Yıldırım, Türkiye’ye 14 yılda 1,8 milyon hektarlık yeşil alan kazandırıldığını dile getirirken çevre konusundaki uluslararası yaptırımların gelişmekte olan ülkelerin önünü kesmek için kullanıldığını ifade etti.

Etiketler

6 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Twitter’da şöyle iki yorum var: “başlığın cevabı haber içeriğinde mevcut değil. Ya da başka bir anlam mı içeriyor anlayamadım.” ve “Başlık, içerikle uyuşmuyor.” açıkçası ben de katılıyorum bu eleştirilere.

    Öte yandan hadi yapalım, hadi uyuşturalım. Videodan ve paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla notları ekliyorum:

    – Zekai Görgülü
    – Tülin Görgülü
    – Sinan Genim
    – Nuran Kara Pilehvarian
    – Kutgün Eyüpgiller
    – Mehmet Ocakçı
    – Necip Mutlu
    – Ercan Çoban
    – Ahmet Yılmaz
    – Emre Arolat

    Hatam olabilir elbette videodan gördüklerim bunlar.

    Asıl garip olan ne bu toplantıyı düzenleyenlerin ne de katılanların toplantı ile ilgili bilgi vermek gereğini hiç duymamaları. Eh bunlar da normal bugünün Türkiye’sinde diyerek geçiyoruz.

  • omer-yilmaz says:

    “Yıldırım, organizasyon dolayısıyla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’a ve katılımcılara teşekkür etti.

    Etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, milletvekilleri Ahmet Eşref Fakıbaba, İsmet Uçma, Halis Dalkılıç, Nevzat Ceylan, Ali İhsan Arslan, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, akademisyenler, mimarlar katıldı.”

    + Güzin Konuk

  • ahmet-turan-koksal says:

    Ben tv izleyemeyenler arasındayım. Son 11 gündür tıkılıp kaldığım mekanda ses olsun diye açıkken Başbakanın bu sürpriz toplantısına rastladım. Gidenlerden öte çağrılmadım diye üzülenler aklıma geldi.

    Sonra o tıkıldığım mekanda başbakanın eleştirilerinin muhalefet iktidar tek konuda anlaşırlar o da “imar revizyonlarıdır” sözünü duydum. Yine de 11 gün tıkılıp kaldığım yerde sessizliği tercih ettim.

  • omer-yilmaz says:

    Necip Mutlu bu toplantıda değilmiş.

    @ebubekirsmsk’ten Twitter’da gelen yoruma göre şu isimler de toplantıdaymış.

    – Hilmi Şenalp
    – Murat Tabanlıoğlu (Başka bir kanaldan daha teyit edildi)
    – Bünyamin Derman
    – Aynur Can
    – Eren Yorulmazer.

  • azmi-acikdil says:

    Buluşma mimarlar ile yapılmış ama bu buluşmadan mimarların bilgileri yok gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın