Başbakan Ahmet Davutoğlu “Medeniyetimizin Mimarlarından Sinan’ı Anmak” Programına Katıldı

Süleymaniye Camii’nde düzenlenen programa Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AB Bakanı Volkan Bozkır, İstanbul Valisi Vasip Şahin, milletvekilleri ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan katıldı.

Hepimiz İçin Muhasebe Vakti

Programda konuşan Başbakan Davutoğlu, “Şimdi bir muhasebe vaktidir arkadaşlar, hepimizin muhasebe vakti. Eğer bir gemiyle İstanbul’a doğru yaklaşıyorsanız, bir tarafta Süleymaniye, diğer tarafta da Gökkafes denilen bir ucube yan yana durduğunda bizim nesil Mimar Sinan’dan hiç ders almamış diye insan üzülüyor, mahvoluyor. Tarihi Yarımada’ya şirk koşmak, o yarımadayı tahakküm eden ne eser varsa bu şehre ihanettir.” dedi.

Mimar Sinan’dan Ders Almış Olsaydık Bu Şehrin Tarihi Dokusuna Uymayan Eserler İnşa Etmezdik

Yapılaşmada Mimar Sinan’ dan ders alınması gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “İstanbul’u korumaktan daha aziz bir görev olamaz. Bizim ve hepimizin en asli görevi, bu şehri, emanet olarak devraldığımız bu şehri gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmaktır. Mimar Sinan’dan ders almış olsaydık, o çok zikrettiğimiz Mimar Sinan’ın aşkını, sevdasını gerçekten yürekten hissetmiş olsaydık, bu aziz şehre, bu aziz şehrin doğasına, dokusuna, tarihine uymayan eserler yapıp şirk koşmazdık. Açık bir muhasebeyle söylüyorum, hepimiz sorumluyuz ve hep beraber bu Mimar Sinan gününde, Mimar Sinan’ın huzurunda, Mimarlar Günü’nde, başta mimarlar olmak üzere bütün meslek erbabına ve başta belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimlere ve başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız, bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak.” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise “Mimar Sinan bıraktığı eserlerle içimizi ısıtmaktadır. Günümüz teknolojisiyle bile açıklanamayan mimari eserlerine şahit oluyoruz. Onun eserleriyle geçmişi bugunü sorgulamaya başlıyoruz. Mimar Sinan gelenekten aldığı ilhamla özgün çalışmalar ortaya koymuştur. Mimar Sinan asla taklit etmemiş sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Mimar Sinan’ın kendi deyimiyle Süleymaniye Camii kalfalık, Selimiye Camii ustalık eseridir” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın