“Başarısızlıktan korkmayın, koşmak için ilk adımı atın”

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışması “III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması” için başvuru süreci devam ederken geçen yılın kazananlarına projeleri ve yarışmayla ilgili düşüncelerini sorduk.

Profesyonel kategoride dereceye girenlerin düşüncelerini derlediğimiz ikinci yazımızda proje sahiplerine şu soruları yönelttik:

Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?
Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?
Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Rüya Öztürk ve Alper Gündüz

Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Rüya Öztürk ile Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Alper Gündüz “IO-BOX” isimli tasarımlarıyla 2022 yılında yarışmanın profesyonel kategorisinin birincileri oldular.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Rüya Öztürk – Alper Gündüz: Endüstriyel ürün tasarım yarışmalarında yeniyi üretmek hiç de kolay olmuyor. Çünkü sizden önce benzer fonksiyonlara binlerce iyi öneri sunulmuş durumda ve onların devamı olacak bir çalışmaya imza atmak da öyle ‘aman canım nedir yani hepi topu bir mobilya sonuçta’ diyebileceğiniz bir kolaylıkta olmuyor. Günümüzün mobilyası nasıl olmalı diye bir çalışma yürütmek gerçekten zor bir süreç. Yüzlerce eskiz, pek çok fikir, yüzlerce saat içinde üretilip, kritize olup elenip, yeniden üretilip diye çılgın bir döngü içinde yarışmanın teslim tarihine ulaşmış oluyorsunuz.

Bizim ele aldığımız fonksiyon depolama olmuştu. Depolamayı bir yığından kurtarmak istedik. Günümüzün akıllı cihazları sayesinde depolamayı kayıt altına almayı önerdik. Burada öne çıkan iki temel unsur oldu:

Birincisi, depo kimliği (adresleme): QR-kod sisteminden esinlenerek geliştirdiğimiz bir yüzey oluşturduk.

İkinci olarak da depo kayıt ve tarama seçeneği, kişisel veya paylaşımlı olarak ele alınmış oldu. Böylece hem evde hem de çalışma alanlarındaki depolamayı bir yığından kurtarıp günümüze taşımız olduk.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Rüya Öztürk – Alper Gündüz: Yarışmalar sayesinde daha önce hiç düşünmediğimiz pek çok fikri üretme şansı yakalıyoruz. Yarışmalar bizi biz yapan bir araca/alana dönüştü diyebiliriz.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Rüya Öztürk – Alper Gündüz: Bu sene katılacak tasarımcılara ne kadar klişe de olsa kazanmaya odaklanmasınlar, kazanmak her şey değil. Yeniyi kendi adınıza bulabilmek ve üretebilmek ‘kazanmaktan’ bağımsız bir şekilde tatmin edicidir zaten. Elbette bunun üstüne bir de kazanırsanız krem karamel. Şansınız bol olsun!

Mehmet Lütfi Hidayetoğlu ve Saniye Zeyneb Akgün

Yarışmanın profesyonel kategorisinde Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu ve Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Saniye Zeyneb Akgün “Sense Nest” isimli tasarımlarıyla ikincilik ödülünün sahibi oldular.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Mehmet Lütfi Hidayetoğlu – Saniye Zeyneb Akgün: Ekibimiz Evrensel Tasarım İlkeleri doğrultusunda engelli ya da engelsiz tüm bireylerin nitelikli tasarımlara ulaşmalarını hedeflemektedir. Projemiz “SenseNest” İşitme engelli bireylerin görsel ve dokunsal duyuları ile müziği algılamalarını sağlamayı amaçlayan akıllı bir koltuk sistemidir. Müziğin duygusuna ve ritmine göre ekranında beliren renkler ve oturma yüzeyindeki titreşim motorları ile birey müziği deneyimler. İşitme Engelliler için müzik algılama sistemi ile “Müziği Gör ve Hisset!”

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Mehmet Lütfi Hidayetoğlu – Saniye Zeyneb Akgün: Yarışma ile hayallerimizi ve potansiyelimizi insanlara yatırımcı, sektör temsilcileri, tasarım meraklılarına sunma şansının yanı sıra yurtdışı fuar ziyareti, maddi ödül, camiada görünürlük kazanma fırsatı elde ettik.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Mehmet Lütfi Hidayetoğlu – Saniye Zeyneb Akgün: Başarısızlıktan korkmayın, koşmak için ilk adımı atın, başarı sandığınız kadar uzak değil!

Mehmet Can Acar

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu Mehmet Can Acar “Intelligent Sleep Assistant” isimli tasarımıyla 2022 yılında yarışmanın profesyonel kategorisinde üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Mehmet Can Acar: Pandemi sürecinde yaşanan sağlık sorunları üzerine araştırmalar yaptım. Elde ettiğim sonucuna göre uyku kalitesini iyileştirmek üzere akıllı mobilya tasarlamakla başladım. Başlangıçta amaç sadece uyku sürecinde kullanıcının hareketliliğini takip etmekti fakar daha sonra uykuya hazırlık ve uyanma sürecini dahil ederek daha bütüncül bir ürün ortaya çıkarabileceğimi düşündüm.

Intelligent Sleep Assistant (ISA) Kullanıcının uyku kalitesini takip edebileceğiniz arayüz tasarımları, Uykuya hazırlık sürecinde hem görsel hem de işitsel destek sağlarken, kullanıcının uyanmasını sürecinde de görsel uyaran olarak aydınlatma birimiyle güneş ışıklarının simüle edilmesi üzerinde kurgulanmıştır.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Mehmet Can Acar: Bir tasarımcı için size verilen girdilerle ortaya koyduğunuz çıktının özgünlüğü ve o alanda öncü olması önem taşır. Bu konuda Ezber Bozan Tasarım Yarışması tasarımcı arkadaşlarımla birikimimi ve vizyonumu paylaşmama vesile olmuştur.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Mehmet Can Acar: Tasarım yarışmasında size verilen konuyu iyi analiz edin. Bir ürünün her şeyi çözmesi beklenemez fakat bunu yüzdelere böldüğünüzde öncelik sırası düşünülebilir. Ürününüz ilk bakışta sadece görsellerle de anlaşılabilir olmalı.

Meliha Karcı Hoşyılmaz ve Serdar Deniz

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü mezunu Meliha Karcı Hoşyılmaz ve aynı üniversitenin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu Serdar Deniz “SNAIL” isimli tasarımlarıyla 2022 yılında yarışmanın profesyonel kategorisinde dördüncülük ödülü kazandılar.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Meliha Karcı Hoşyılmaz – Serdar Deniz: Üniversite yıllarından tanışan ve dostluğu devam eden iki tasarımcı olarak katılmaya karar verdiğimiz, Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na hazırlanırken yaptığımız tasarım toplantılarında, her bir fikir üzerine derinlemesine düşündük. Her bir fikirde, “Tasarlayacağımız ürüne gerçekten ihtiyaç var mı? Kullanıcısı kim? Tasarımımız nasıl bir mekânda kullanılacak? Günümüz yaşam koşullarına uyum sağlayabilecek mi?” sorularının üzerinde durduk. Sonunda kendi ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak, tüm bu soruları cevaplayan, uzun saatlerini bilgisayar başında geçiren ofis çalışanlarının vücutlarını esnetmeleri, bedenen ve zihnen rahatlamaları, hatta kendilerine özel bir atmosfer yaratabilmeleri için SNAIL’i tasarladık.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Meliha Karcı Hoşyılmaz – Serdar Deniz: Öncelikle tasarımımızın dereceye girmesi bizi oldukça mutlu etti.Yarışma katılımlarının her anlamda öğretici olduğundan bahsetmek gerek. Kendi tasarımınızın dünyaca ünlü jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesi ve bunun sonucunda ödüle layık görülmesi, diğer katılımcıların tasarımlarını görmek, farklı bakış açılarına, farklı fikirlere tanık olmak hem keyif verici, hem de çok öğreticiydi. Ayrıca ekibimizden birimizin katılma şansı elde ettiği, ödüllerden biri olan yurtdışı fuarı sayesinde tasarım trendlerini yerinde görme fırsatı bulduk.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Meliha Karcı Hoşyılmaz – Serdar Deniz: Cesur olmalarını, yeni fikirlere açık olmalarını ve güncel üretim tekniklerini araştırmalarını tavsiye ederiz.

Esra Nur ve Alimşan Kablan

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Esra Nur ve Alimşan Kablan “Trip.” isimli tasarımlarıyla yarışmanın profesyonel kategorisinde altıncı sırada yer aldılar.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Esra Nur – Alimşan Kablan: Yarışma duyurusunu gördükten sonra, heyecan verici bir fırsat olarak görüp, Ezber Bozan tasarım yarışmasına katılmaya karar verdik. Günümüzde artan nüfus ve küçülen evler gibi sorunlar göz önünde bulundurularak, ihtiyaçların farklılaşması da kaçınılmaz bir hal alıyor. Biz de bu doğrultuda, mikromobilite araçlarının evde depolanması sorununu ele alarak, ev girişlerinin bu amaç için kullanılabilir olduğunu düşündük. Modüler bir yapıda olan tasarımımız, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre kolaylıkla değiştirilebilir ve kişiselleştirilebilir bir çözüm sunuyor.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Esra Nur – Alimşan Kablan:  Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği, yarışmayı mükemmel bir şekilde organize etmişti. Bu yarışmada finalist olarak yer almaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduk. Yeni tasarımcılarla tanışmak ve tecrübelerini paylaşmak, bizim için de çok değerli bir deneyim oldu.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Esra Nur – Alimşan Kablan: Bu yarışmaya katılmak isteyen herkese, yeni sorunlara veya ihtiyaçlara yönelik yaratıcı çözümler sunmalarını tavsiye ediyoruz. Herkese bol şans ve başarılar dileriz.

“Kendilerine ve projelerine güvenerek yarışmaya katılmalılar”

Etiketler

Bir yanıt yazın