Baş Döndüren Mekanların Yaratıcısı Claude Parent Vefat Etti

Mekan yaratma konusundaki baş döndüren yaklaşımıyla başta Jean Nouvel olmak üzere, Zaha Hadid, Frank Gehry, Daniel Libeskind gibi isimleri etkileyen, "eğik mimari"*nin babası Claude Parent, 27 Şubat'ta vefat etti.

Parent, 30 yaşlarında iken filozof arkadaşı Paul Virilio ile birlikte çıktığı yolculukta, Naziler tarafından, Fransa’nın Atlantik sınırı boyunca inşa edilen sığınakları keşfettiler. Parent bu baş aşağı duran sığınaklardan birine girdiğinde dengesi tamamen alt-üst olmuştu.

Duvarlar, yerler ve tavanlar birbirinin içine geçmişti, üst ve alt yüzeyler tamamen karışmış, tersyüz olmuştu. Son derece sersemletici bir deneyimdi. Bunun üzerine yapılarını dengesiz bir şekilde inşa etmeye karar verdi. Bedensel deneyimleri radikalleştirmek için eğimli yerler tasarlayacaktı. Bu fikir 1960’larda Virilio tarafından geliştirildi ve bir mimarlık teorisi olarak “eğik mimari” olarak bilinmeye başladı. Sanatçılar ve kuramcılar tarafından aldığı övgülere rağmen (1970 Venedik Mimarlık Bienali’nde Fransız Pavyonu için proje tasarlamaya davet edilmişti) nispeten kazançlı ticari kariyerinde sıkıntılar yaşadı.


Paul Virilio ve Claude Parent

Tasarladığı projeler arasında: Versailles’deki Maison Drusch (1963-65, ilk eğri ev olarak anılır), Nevers’deki Sainte Bernardette du Banlay Kilisesi (1963-66), Paris’teki Lycee Vincent d’lndy Lisesi (1988) ve Lorainne’deki Cottenom Nükleer Enerji Santrali de bulunuyordu.

Parent aynı zamanda sayısız ödülün ve şeref payesinin sahibiydi. 1979’da ”Grand National Prize for Architecture”, 1990 yılında ”National Order of the Legion of Honor” ödüllerini kazandı. 2005 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nde göreve getirildi.

Maison Drusch (1963-65)

Sainte Bernardette du Banlay Kilisesi (1963-66)

Venedik Mimarlık Bienali Pavyonu (1970) 


Claude Parent’in 1970 Venedik Bienali için hazırladığı katılım projesi, eğik şehrin küçük bir kısmı olabilecek bir prototip işlevi görüyordu. İnsanların vücutları, duvarların eğimlerine bağlı olarak çeşitli pozisyonlarda duruyordu.

Jean Nouvel ve Claude Parent’in Çılgın Projeleri Galerie Azzedine Alaïa’da Sergilenmişti

Fransız mimarisinin iki önemli figürü tarafından müzeler için tasarlanan ve hiçbiri tamamlanmayan 8 adet olağanüstü projesi, ölümünden hemen önce Galerie Azzedine Alaïa’da sergilenmişti.

*Oblique Architecture

Etiketler

Bir yanıt yazın