Barselona’nın High Line’ı

Barselona'da 2012'de başlayan ve geçtiğimiz aylarda tamamlanan demiryolu hattı iyileştirme projesi, kent sakinlerine High Line benzeri geniş bir kamusal mekan sunuyor.

Barselona’daki Sants demiryolu koridorunun kentsel yenileme projesi tamamlandı. 2002’de Barselona Belediyesi Altyapı Birimi ile Barselona Kent Konseyi işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında ulaşım ağı yer altına alınarak eski demiryolu hattı, New York’taki High Line benzeri yükseltilmiş bir kamusal mekana dönüştürüldü. İspanyol mimarlar Sergi Godia ve Ana Molino tarafından tasarlanan ve üç aşamada hayata geçirilen projenin ilk aşaması 2012’de başlamıştı.

Mimarlar, kentsel çevreyle uyum sağlaması için yeni tren hattını gizleyen; ancak aynı zamanda trenlerin geçişinin de fark edileceği şeffaf bir çatı örtüsü tasarlamış. Fakat bu örtü, maliyetin külfetli olması nedeniyle yalnızca üç noktada hayata geçirilebilmiş; projenin geri kalanında hat, çapraz konumlandırılmış beton kirişlerle örtülmüş. Kirişlerin oluşturduğu geniş üçgenler camla kaplanarak gürültü engellenmiş.


Fotoğraf: Sergi Godia Moragues

Yükseltilmiş eski tren hattı, çeşitli bitkilerle kaplanarak geniş çatı bahçelerine dönüştürülmüş. 800 metre uzunluğundaki yürüyüş yolunda yaratılan çardaklar ve oturma alanları aynı zamanda bir toplanma mekanı oluşturmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın