Barselona’da Wabi-Sabi Felsefesiyle Yenilenmiş Bir Apartman Dairesi

Barselona’da Wabi-Sabi Felsefesiyle Yenilenmiş Bir Apartman Dairesi

İspanyol ofis Colombo and Serboli Architecture, Barselona'daki bir apartman dairesini Japonların yaşam ve sanat felsefesi Wabi-Sabi ilkelerine göre yeniledi. Wabi Sabi kısaca, hayatın her alanında, kusurları olduğu gibi kabul edip sevmeyi esas alan bir Japon felsefesi.

Apartman dairesi, şehrin Palau de la Música konser salonuna bir kaç adım uzaklıkta ve bir dizi gözlerden uzak avlunun içerisinde yer alıyor.

İtalyan bir moda tasarımcısı olan ev sahibi, Colombo ve Serboli Architecture’dan başlangıçta yalnızca banyo ve dolap alanını düzenlenmesini istemiş. Ancak ofis, daire içerisinde daha kapsamlı bir yenileme yapılmasını önermiş. Mimarlar, kusurların güzelliğini öne çıkaran Japon felsefesi wabi-sabi ruhuyla evin mevcut orantısızlıklarına daha fazla vurgu yapmak istemiş.

Dairenin girişindeki dar bir koridorda bulunan orijinal sıva duvarlar “tarihin katmanlarını” ortaya çıkarmak için açıkta bırakılmış.

Kat planının merkezine yeni bir çok parçalı merdiven yerleştirilmiş. Açık renkli ahşaptan yapılmış birkaç asma basamakla başlayan merdiven ardından bir mikro beton panel ve tekrar birkaç ahşap basamak olacak şekilde planlanmış.

Beyaz renkli alt basamak bloğu altında beyaz unsurlarla çevrilmiş bir yemek masası, bir koltuk bloğu ve 2 tabure ile tamamlanmış bir alan bulunuyor.

Bu küçük oturma alanı, dairesel bir kağıt lamba ve pişmiş toprak kürelerle desteklenen bir cam sehpa ile dekore edilmiş ve dairenin orijinal sıva duvarlarının bir başka yıpranmış parçası, alanın arkasında korunmuş.

Merdivenin alt bölümü ise diğer yönde uzatılarak yemek alanındaki kemerli traverten masa için bir oturma yeri oluşturulmuş. Evin bu kısmına bakan basamaklar, çanak çömlek, tarif kitapları ve yemek pişirme malzemelerini yerleştirmek için saklama alanı olarak tasarlanmış.

Oturma alanının tam karşısında, uzun bir köşe penceresiyle aydınlatılan, iki kat yüksekliğinde daha büyük bir oturma odası yerleştirilmiş. Bu bölümde ev sahibinin oturabileceği ve manzaranın tadını çıkarabileceği, alçak bir mikro beton platform oluşturulmuş.

Odanın karşı duvarına yerleştirilen 3,5 metre yüksekliğinde ızgaralı bir raf ile ev sahibine sürekli büyüyen kitap ve sanat objeleri koleksiyonunu sergilemesi için bir alan sağlanmış.

Yatak odası dairenin asma katına yerleştirilmiş. Odanın bir tarafı hasır kapılarla ön plana çıkarılan dolaplarla kaplanmış. Dolapların üstüne yerleştirilen LED aydınlatma, dairenin zamanla yıpranmış ahşap tavan kirişlerine dikkat çekecek şekilde konumlandırılmış. Dolabın bir kapısında merdiven için tırabzan işlevi gören çapraz bir oyuk bulunurken, bir başka kapının arkasında ayna ve lavabo içeren küçük bir köşe planlanmış.

Üçüncü bir kapı, dairenin tamamen yanardöner sedef seramiklerle kaplı banyosuna açılır şekilde yerleştirilmiş. Dolap kapaklarında kullanılan hasır, asma kat için bir korkuluk görevi gören yatağın başlığının etrafında da kullanılmış. Bunun dışında alan, eski bir turuncu deri koltuk ve bir ayna ile mütevazı bir şekilde dekore edilmiş.

Kusurlu Güzellikten Doğan Japon Felsefesi: Wabi-Sabi

Etiketler

Bir cevap yazın