Barselona’da Kendi Kendine Yeten Bir Ev

Andrea Solé Arquitectura, Barselona’da St. Pere de Ribes kasabasının hemen dışında yer alan Can Teomu binasını, Garraf Tabiat Parkı’nın eteğinde kendi kendine yeten konforlu bir konuta dönüştürdü.

Fotoğraflar: Adrià Goula

1800 yılında inşa edilen tarım ve taş işçiliği odaklı Masia Corral d’en Capdet kompleksine ait yapılardan biri olan Can Tomeu, zaman içerisinde yavaş yavaş harabeye dönüşerek yalnızca taşıyıcı duvarlarını muhafaza edebilmiş. Katalan tarihine ait ulusal bir anıt konumunda olduğundan dolayı yenilenme projesi ile orijinal karakterinin korunması hedeflenmiş.

Proje mevcut yapının rehabilitasyonunu ele alarak orijinal hacmi geri kazandırıyor ve %30 genişlemeye imkân veriyor. Uygulama sırasında duvarların beklenenden daha kötü durumda olması neticesinde yeni çözümler geliştirilmiş ve tüm iç duvarlar demir tel örgü ve beton takviyesi ile birleştirilmiş.

Tasarımcılar, ana erişim hacmi konumundaki orijinal taş binaya öncelik verirken arkadaki ek insan ölçeğini takip ediyor. Yeni bir mekânsal deneyim yaratmak için net ve güçlü geometrinin mevcut mekânsallığını keşfediyor.

Eve çift kat yüksekliğindeki merkezi hacimden giriş sağlanıyor. Her biri kendi banyosuna sahip yatak odalarından üçü solda, ikisi zemin katta ve biri de birinci katta yer alıyor. İkiz hacimden oluşan genişleme alanı, oturma odası ve mutfak olarak hizmet ediyor.

İki ikiz hacmin oluşturduğu yapı, geniş pencerelerden dışa açılarak doğanın keyfini sürmeye imkân veriyor. Yeni uzantı ile sınırlanan dış alan, yer seviyesinden yükselen platformu ile kullanıcıları Garraf Parkı’na doğru yöneltiyor. Halka açık yoldan görsel olarak ayrılan yükseltilmiş platform mahremiyet sağlıyor.

İç mekânda demir pencereler yerine bütüne sıcaklık sağlayan ahşap malzeme tercih edilmiş. Seramik kaplama kullanımı Akdeniz atmosferine çağrışım yaparken bütçeden tasarruf sağlıyor.

Tasarım süresince kendi kendine yeten turizmi teşvik etmek için kırsal çevreye saygı duyularak sürdürülebilirlik kriterleri takip ediliyor. Güneş panelleri, dizel tanklar, doğal bitki temizleme süreçleri, gri suların ve yağmur sularının yeniden kullanımını sağlayan sistemler projeye dahil ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın