Barselona’da Gün Işığından Bolca Faydalanan Konut

Fotoğraflar: Del Rio Bani
Resmi orijinal boyutunda göster

Barselona’da Gün Işığından Bolca Faydalanan Konut

Aramé Studio tarafından tasarlanan Domingo, Barselona’da yer alıyor.

Fotoğraflar: Del Rio Bani

Domingo’nun bulunduğu yer, günün hemen her saatinde bolca güneş ışığı alan bir bölge. Aramé Studio’nun mimarları Andrea Arriola Fiol and Adrián Mellado Muñoz’un gözlemlerine göre bu durum çeşitli koşullarda değişebiliyor.

Mimarlık ofisinin, Barselona’nın Eixample bölgesinde yer alan son projesi de bu istisnai koşullar kapsamındaydı. Tasarımcılar mevcut konutu yeniden tasarlamak üzere ilk adım attıklarında hem gün ışığından hem de karakterden yoksun, kasvetli bir konut ile karşılaşmıştı.

Adrián Mellado Muñoz’un anlattığı kadarıyla plan kurgusu, oldukça kaotik tasarlanmıştı. Aramé Studio mekanı tasarıma başladıkları anda ise ilginç bir keşif yaptı: yaşam alanından ayrılmış, dar bir merdivenle erişilebilen izole bir avlu.

Daha fazla alan daha fazla imkana olanak yarattı. Bu bakış açısıyla tasarımcılar, avluyu yeşillendirerek yeniledi ve “Sessiz Bir Bahçe” ismini verdi. Diğer bir önemli hamle ise pencere sayısını artırarak gün ışığını iç mekana taşımak oldu.

Salon ve yemek odasında ise orijinal yapı oldukça değerli görüldü ve korundu. Hatta koruma amacıyla mobilyalar, duvarların ve zeminin orijinal formunu takip edecek şekilde tasarlandı.

Mutfakta da benzer bir uygulama yapıldı. Minimal dokunuşlar dışında değişiklik olarak yalnızca bir mutfak adası entegre edildi ve bu sayede pencere seviyesinin altında oturma alanı kurgulanarak doğal ışığın kesilmesinin önüne geçildi. Döşemelerde ise çağdaş bir tasarımla düzenlenmiş geleneksel hidrolik döşemeler sayesinde eski ve yeni bir araya getirildi.

Evin en dikkat çeken alanlarından biri ise “fantastik oda” oldu. Bu odada mermer, ahşap ve aynanın gün ışığıyla etkileşime girmesiyle ortaya çıkan yansımalar ile büyülü bir atmosfer yaratıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın