Barselona Pavyonu’nun Hayaletleri

İspanyol mimar Andrés Jaque, Mies van der Rohe'nin ikonik yapısı Barselona Pavyonu'nun tarihi parçalarını bir sergiye dönüştürdü.

Barselona pavyonu 1930’da sökülmüştü fakat 50 yıl sonra siyah-beyaz fotoğraflardan ilham alınarak yeniden inşa edildi. Jaque, sadece 1980’de yeniden inşa edilen bina ile ilgili değil, 1929’da açılan orijinal yapıya da geri dönerek binanın tarihini ortaya çıkaracak, çeşitli izler yakaladı.

“PHANTOM. Mies as Rendered Society” adıyla düzenlenen sergide mimar, gizli kalan her parçanın tarihini detaylı biçimde açıklayarak sunuyor. Jaque, bu eşyaları, bir depo ve bakım odası olarak tasarlanmış ve daha önce ziyaretçilerin hiç dikkatini çekmeyen bir alan olan bodrumda sergiliyor. Bu anlamda Jaque, serginin parçalarını pavyonun hayaletleri olarak adlandırıyor.

Sergilenen eşyalar arasında, geçmişte Pavyon’un bayrak direğinde yer almış Barselona, Katalonya, İspanya, Almanya ve Avrupa Birliği bayrakları, ziyaretçilerin oturduğu parçalanmış koltuklar, yanyana dizilmiş elektrik süpürgesi gibi temizlik araçları, kırık bir döner kapı, bir zamanlar havuzu temiz tutmak için kullanılan tuz, pavyonun zemininden bir parça olarak kırık bir traverten yer alıyor.

Sergi, 27 Şubat’a kadar devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın