Barselona Ormanı’nda Ahşaptan Bir Gözlemevi: FLORA

The Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA), Barselona'nın metropol bölgesi Collserola Doğal Parkı'nın merkezdeki ormanında yer alan Valldaura'da bulunan bir ahşap yapı. Yüksekliği 8,5 metreyi aşan yüksek lisans projesi, titiz sürdürülebilir orman yönetimi ve izlenebilirlik prosedürleri aracılığıyla park içinden temin edilen istilacı çam ağaçlarından inşa edilmiş.

Fotoğraf: Adrià Goula

Çapraz lamine ahşap paneller (CLT), lamine kirişler ve masif ahşap elemanlar oluşturmak için yüksek lisans öğrencileri tarafından 70 ağaç kesilmiş ve işlenmiş. FLORA, kısa bir süre için parkın biyolojik çeşitliliğini inceleyecek ve FLORA’nın yeni meteoroloji istasyonunu kullanacak bir araştırmacıya ev sahipliği yapmak için kullanılması planlanıyor.

Fotoğraf: Adrià Goula

Barselona metropolitan alanındaki en geniş yeşil alan olarak kabul edilen ve 512 metrelik en yüksek zirvesi (Tibidabo) ile 17 kilometre uzunluğunda ve 6 kilometre genişliğinde olan 8.000 hektardan fazla alanı kapsayan Parc de Collserola, hem Barselona’da hem de komşu şehirlerde yaşayanlar için doğal bir alan ve kaçış noktası. Bir sıradağ içinde ve denize yakın bir konumda yer alan Parc de Collserola, 190 farklı türde omurgalı hayvana, Halep çamı (Pinus halepensis) ormanlarına ve tahminen 1.000 farklı türde bitkiye ve toplam 10.000 milyon ağaca ev sahipliği yapıyor. Bu ekolojik ortamda IAAC yüksek lisans öğrencileri orman örtüsünün gözlemlenmesine olanak tanıyan ilk bina olan FLORA’yı inşa etmiş.

Fotoğraf: Adrià Goula

Sıfır kilometre malzemeler

MAEBB öğrencileri, ormanın biyolojik çeşitliliğini analiz etmek ve yeraltı, yerüstü, kanopi ve gökyüzü seviyelerinden çeşitli sakinleri tanımlamak için daha fazla araştırma yapmış. Bu araştırma, yapıyı geliştirmek için gerekli yapıları ve boyutları ve daha da önemlisi kullanabilecekleri malzeme türlerini ayırt etmelerini sağlamış.

FLORA projesi, yapımından son kullanımına kadar “sıfır kilometre” felsefesinin bir parçası. Birincil yapı malzemesi, bir tedarik zincirine ihtiyaç duyulmadan çevreden elde edilen ahşap. Parc de Collserola’nın ormanı, ormanın ve barındırdığı biyolojik çeşitliliğin verimli bir şekilde gelişmesini sağlamak için sürdürülebilir yönetim eylemleri gerektiren çok çeşitli ağaç ve bitkilerden oluşmakta.

Fotoğraf: Adrià Goula

FLORA için gerekli yapı malzemesini sağlamak üzere yetmiş adet çam ağacı kesilmiş. Bu ağaçlar, Collserola’daki onaylı Sürdürülebilir Orman Yönetim Planı (Sustainable Forest Management Plan) temel alınarak Valldaura bölgesinde çıkarılıp ve hasat edilmiş. Öğrenciler, Valldaura Laboratuvarlarında bulunan ahşap fabrikası ve küçük CLT presini kullanarak çapraz lamine ahşap (CLT) paneller, glulam kirişler ve masif ahşap oluşturmak için hasat edilen çamları işlemiş.

CLT çekirdeği 30 x 30 cm boyutlarında dört adet glulam ahşap kolon üzerine oturuyor. Köprüler, en uzunu yaklaşık 12 metre olan ev yapımı lamine ahşaptan yapılmış. Bu bileşenlerin hepsi ayrı ayrı yapılmış ve daha sonra son derece karmaşık bir kurulum sırası içinde bir vinç kullanılarak monte edilmiş. CLT yapısı, termal ve akustik yalıtım sağlayan iki kat doğal mantar panel ile koruyor.

Bir avcı yuvasından esinlenerek tasarlanan ağ, dijital olarak tasarlanmış ve daha sonra elle örülmüş. Ağ, bitkilerin yayılmasına izin vererek projeyi daha iyi kamufle etmeyi ve böylece yapıyı çevredeki vahşi yaşamdan gizlemek için orman dokusuyla harmanlamayı amaçlıyor.

Fotoğraf: Valldaura Labs

FLORA, yerel biyolojik çeşitliliği incelemek ve iklim değişikliğinin etkilerinin doğal parkı nasıl etkilediğini gözlemlemek için bir araştırmacının kısa bir süre ikamet etmesine olanak tanıyor. Bir kuş radyosu, kuş evleri, çalışma ve projeksiyon alanlarının yanı sıra kuş gözlem alanlarını da barındıran proje, doğayla iç içe olmayı ve ekolojik etkileşimli bir prototip oluşturmayı amaçlıyor.

Orman kanopisini incelemek için bilimsel araştırma tesisi      

Bu gözlemevi, gölgelik ekolojisi biliminin öncüsü olarak kabul edilen Amerikalı biyolog Margaret D. Lowman’ın, diğer adıyla Canopy Meg’in mükemmel çalışmalarından esinlenmiş. “Kanopi araştırmalarının anası” olarak bilinen Lowman, son 30 yılını dünya ormanlarının, özellikle de böcek zararlıları ve ekosistem sağlığının gizemlerini çözmek amacıyla kanopiyi keşfetmek için sıcak hava balonları ve kanopi yürüyüş yolları tasarlayarak geçirmiş.

Fotoğraf: Adrià Goula

Orman kanopisi, bazı türler için koşullar genellikle daha uygun olduğundan, çok çeşitli hayvanların yaşama eğiliminde olduğu ağaç tepelerinin oluşturduğu bir habitat. Bu gölgelikler, yağmur ve kar suyunun %60-90’ının toprağa süzülmesini engelleyip yardımcı olarak orman tabanını koruyor ve yoğun yağış durumunda kökleri korumak için doğal bir düzenleyici görevi görüyor. Ayrıca toprağın verimliliğini korumak için yaprak çöpü üreterek toprağı besliyor.

Ağaçlar tarafından emilen suyun büyük bir kısmı terleme yoluyla atmosfere geri verildiğinden, orman örtüsünün korunması su döngüsünü garanti altına almak için esastır ve karbonun emilimi, depolanması ve akışını analiz etmek için bilgi sağladığından iklim değişikliğini azaltma araştırmaları için de çok yarar sağlıyor.

Fotoğraf: Valldaura Labs

IAAC’den Şehirlerin Gıda ve Enerji Tedariği İçin Bir Model: Solar Greenhouse

Etiketler

Bir yanıt yazın