Barselona, Merkezi Caddelerin Üçte Birini Araçsız Yeşil Alanlara Dönüştürecek

Barselona kent meclisi, Eixample bölgesindeki üç caddeden birini hava kirliliğiyle mücadele etmek için yeşil, araçsız kamusal alanlara dönüştürme planlarını duyurdu.

Plan kapsamında, 21 cadde ve 21 yol kavşağı küçük parklara ve meydanlara dönüştürülecek. Kent meclisine göre “yaya ve temiz havanın öncü olduğu” 33,4 hektarlık bir alan yaratılacak.
10 yıl sürmesi beklenen dönüşüm, kentteki aşırı kirliliği azaltma ve burayı daha sağlıklı, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir yaşam alanı haline getirme girişimi.

Meclisin ana planı, Barselona’nın kalbinde yoğun nüfuslu ve hareketli bir bölge olan Eixample’deki sokaklara odaklanıyor.

Eixample, 19. yüzyılda şehir plancısı Ildefons Cerdà tarafından geliştirilen ve o zamandan beri arabaların işlek olduğu yenilikçi ızgara benzeri düzeniyle biliniyor. Konseye göre, bu bölge “nüfus yoğunluğu, yüksek trafik ve kirlilik seviyeleri nedeniyle şehrin geri kalanında çok yüksek bir potansiyel etkiye sahip olduğu” için dönüşüm için önceliklendiriliyor.

“Cerdà planı … 19. yüzyılın sonunda Barselona’yı modernize etmek ve daha iyi halk sağlığı koşulları elde etmek için tasarlandı. Mevcut bağlamda, şehrin bu geniş alanı bir kez daha bu kentsel dönüşüm ruhunu yeniden kazanmak ve 21. yüzyılda Cerdà planını güncellemek için mükemmel bir fırsat.”

Plan, belediye meclisinin 2016 yılında kurulan mevcut Superillas ana planının bir uzantısı. Superillas veya Superblocks, Barselona’da trafiği azaltmak, kamusal alanı maksimize etmek ve şehrin kronik kirlilik sorununu çözmek için tasarlanmış alanlar olarak belirlenmiş.

Şimdiye kadar, konseyin, araba kaynaklı emisyonlardan oluşan zararlı azot dioksit seviyelerinde yüzde 33’e varan bir azalma sağladığını iddia ettiği 6 Superilla bulunuyor. 2019’da Barselona, şehir genelinde azot dioksit seviyelerinin hem AB hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün sınırlarını aştığını kaydetti. Aynı rapor, Eixample’nin tüm ilçeler arasında en yüksek kirlilik düzeyine sahip olduğunu ve bölgedeki ölümlerin yüzde 23’ünden sorumlu olduğunu belirtti.

Hedef, Eixample’nin sokaklarından üçte birini küçük parklara dönüştürmek. Yol kavşaklarında yapılacak 21 yeni meydanın yanı sıra, bu tüm yöre halkına evlerinin 200 metre yakınında güvenli bir açık alan sağlayacak. Karayolu erişimindeki azalmayı telafi etmek için, belediye bölge genelinde toplu taşımaya erişimin “garanti edileceğini” söyledi.

Çalışmaların, sekiz alanın dönüşümüyle birlikte 2022’de başlaması bekleniyor.

Alanın peyzaj tasarımına açık bir yarışma ile karar verilecek. Konseyin kriterleri arasında, yayalara hitap eden, yazın gölgeli alanlar sunan ve çocukların spontane oyun oynamasını kolaylaştıran projeler yer alıyor.

Önerilerin, fuar ve konser gibi halka açık çeşitli etkinlikleri barındıracak esnek alanların yanı sıra bar ve restoran için de alan sunması gerekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın