Barrio Peraire Arquitectes Plaza Sóller’i Halka Yeniden Kazandırdı

Barrio Peraire Arquitectes Plaza Sóller’i Halka Yeniden Kazandırdı

Barrio Peraire Arquitectes, Barselona'nın Porta semtindeki ikonik Plaza Sóller'i yeniden düzenledi. Proje, mevcut parkın dönüştürülmesi ve meydanın kenarlarından birinde yer alan eski bir ekipman binasının rehabilitasyonundan oluşuyor.

Çalışma, bölgedeki mahalle topluluğunun, bu simgesel alanın dönüşümü talebine yanıt olarak Ajuntament de Barcelona (Kent Konseyi) tarafından projelendirilmiş.

Revaklı bir yapı ile çevreden ayrılan Plaza Sóller, önemli mimari engellerin yanı sıra, giriş çıkışların zorluğu nedeniyle de mahalle halkının günlük yaşamında az kullanılan bir alanmış.

2015 yılında Ajuntament de Barcelona, kompleksin kapsamlı reformu için çağrıda bulunan mahallelilere yanıt olarak, komşular, mahalle kuruluşları ve yerel Palma de Mallorca okulundan gençlerin de katılımıyla taleplerini sıraladı.

Bu kapsamda, Barrio Peraire Arquitectes’ten şu konularda düzenlemeler talep edilmiş:

– Parkı, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla erişilebilir, kapsayıcı ve güvenli bir alan yaratarak mahallelinin günlük yaşamına yeniden bağlayın.
– Çeşitli etkinliklere ve ayrıca mevcut önemli topluluk ağına destek sağlayarak mahallenin sosyal etkileşimini yeniden etkinleştirin.
– Biyoçeşitliliği artırmak, vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmek ve parkı iklim değişikliğine dayanıklı bir sağlık ve barınma alanına dönüştürmek için kamusal alanı yeniden yeşillendirin.

Projede dikkat çekilen sorunlar ve talepler doğrultusunda mimarlık ofisi biz dizi yenileme ve düzenleme çalışması yapmış.

Parkın çeperinde bulunan binanın yıkılmasının ardından, erişilebilir yollardan oluşan bir ağ, mahalleyi parkın içine bağlamış.

Yenilenen ve genişletilen Ateneu; sera, spor salonu, çocuk oyunları alanı, doğallaştırılmış göl veya büyük çok amaçlı meydan gibi diğer park alanlarına eklenmiş.

Alanda her 5 metrede 10 metre açıklıklı ahşap sundurmalar, iç ve dış iskelet duvarları ve güneş koruması olarak ahşap çıtalı metal bir cephe kullanılmış.

Düşük maliyetli çevresel kaynaklarla ideal konforu elde etmek ve enerji tüketimini azaltmak için mümkün olduğunca çok pasif önlem alan proje aynı zamanda yenilenebilir enerji ile enerji üretiyor.

Yeşil alan iki katına çıkarılarak ve havuzda bir bitki arıtma sistemi yaratılarak biyolojik çeşitlilik artırılmış.

Plaza Sóller ve Ateneu la Bòbila kompleksi, sakinlerin sağlığını ve refahını destekleyen bir parka dönüştürülmüş ve Porta semtinde bir buluşma ve bir arada yaşama merkezi olma işlevini yeniden kazanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın