Barozzi Veiga’dan Londra Tasarım Bölgesi’nde Sanatçı Atölyeleri

Londra'daki Greenwich Yarımadası’ndaki Tasarım Bölgesi, yaratıcı işletmelerin ticaret yapması, etkileşim kurması ve büyümesi için kalıcı bir temel sağlayacak 16 binadan oluşan yeni bir mahalle. Avrupa çapında seçilen sekiz mimarlık ofisine, birbirinden bağımsız tasarım yapmaları için bir çift bina verilip diğerlerinin ne tasarladığını bilmeden çalışmaları istenmiş.

Fotoğraflar: Simon Menges

Sonuç, sanat, teknoloji, zanaat ve müziğe ayrılmış yeni bir mahallede renk ve biçim çeşitliliği. Kentsel referanslardan yoksun, tanımsız gelişen bu bağlamda, Barozzi Veiga, tasarladığı binaları iç mekanın esnekliğini en üst düzeye çıkaran ve temel inşaat sistemlerinin kullanımını keşfeden endüstriyel konteynerler olarak tanımlıyor.

Fotoğrafçılar, sanatçılar ve heykeltıraşlar düşünülerek tasarlanan binalar büyük pencereleri, çift yükseklikte odaları olan ve ham materyal kullanımına dikkat edilen bir çalışma alanında ışığın kullanımını vurguluyor.

Girişte yer alan A1, ziyaretçileri davet eden ayna cilalı bir görünüme sahipken, D4, ince siyah cephesiyle ana meydanın etkinliklerine katılıyor. İki kütlenin görünümü, renk olarak zıt, ancak birbirleriyle diyalog halinde olan bir çift figürden oluşan tek bir proje yaratma fikrini temsil ediyor. Cephelerin zıt renk seçimi, açık bir şekilde üniter bir tasarım mantığından kaynaklanırken, tasarım bölgesinin yolu boyunca iki farklı an etkisi yaratıyor.

Binaların cilalı alüminyum cepheleri günün ve mevsimlerin geçişiyle değişen ortamın ışığını ve renklerini yansıtarak mahalleye canlılık veriyor.

Bütün olarak tasarım, bölgenin endüstriyel tarihini ve bazı ikonik yirminci yüzyıl referanslarını yansıtırken, tasarım bölgesinin kentsel yaşamına soyut bir arka plan oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın