Barkow Leibinger’den Fidelio Operası için Set Tasarımı

Ludwig van Beethoven’in bestelediği Fidelio Operası, bestecinin 250. doğum yıldönümünde orijinal prodüksiyonun gerçekleştirildiği Viyana’daki tarihi Theater an der Wien’de Barkow Leibinger mimarlık ofisinin tasarladığı sette sergilendi.

Oscar ödüllü aktör Christoph Waltz’ın yönettiği operanın yönetmenliğini Pittsburgh Senfoni Orkestrası’ndan Manfred Honeck yaptı. İzleyiciler Corona salgını nedeniyle operayı tiyatroda izleyemediler ancak çekilen film sayesinde yapıt geniş kitlelere ulaştı. Mimar Frank Barkow’un yönetmen Christoph Waltz ile işbirliği içinde tasarladığı set Beethoven’ın benimsediği temaları, yani kurtuluş, özgürlük ve zorbalığa karşı aydınlanma, yansıtmayı ve sahnelemeyi amaçlamış. Setin Sevilla yakınlarındaki bir hapishanede gerçekleşen iki eylemin tüm sahnelerini kapsaması hedeflenmiş. Bir hapishaneyi gerçek bir şekilde tasvir yerine sette sahne arkasının tam yüksekliğine ve derinliğine kadar dikey olarak dönen bir çift sarmal soyutlama kullanılmış.

“Zindan” olarak tasarlanan setin alt tarafındaki çıkıntılar sanatçıların yukarıdan aşağıya ve arkaya doğru hareket etmelerine olanak verecek şekilde hayata geçirilmiş. Setin kademeli yapısı, sanatçıların tek tek veya koro halinde yüzeylerinde yürümesine, birbirleriyle yüzleşmesine, yürümesine, oturmasına veya yaslanmasına izin veriyor.

Set, sahne ve kulislerin tüm derinliğini kullanan dekoratif barok tiyatronun bir uzantısı olarak hayata geçirilmiş. Üç boyutluluğuyla hem mekansal hem de heykelsi olarak tasarlanan set, tiyatrodaki koltuğa göre perspektif olarak değişecek şekilde planlanmış. Tarihi tiyatronun altın rengindeki sıcaklığı, setin soğuk grileriyle tezat oluşturmuş. Oluşturulan geometrik yapı sayesinde sanatçıların seslerinin ileri doğru akustik olarak akması sağlanmış. Operanın temaları ve eylemleri set ve ışıklandırma ile de vurgulanmış. Henry Braham’ın aydınlatma konsepti sayesinde sette karanlıktan doğal görünen gün ışığına kadar birçok ambiyans oluşturulmuş.

Dijital (CNC) kesim modellerinde ve dijital çizimlerde çok sayıda yinelemeden sonra, son konstrüksiyon Polonya’da CNC kesimli ahşap segmentlerde inşa edilmiş ve Viyanaya getirilerek tiyatronun içerisinde birleştirilmiş.

Ahşap malzeme sayesinde yapı; hızlı, ekonomik ve sürdürülebilir / yeniden inşa edilebilir bir şekilde tasarlanmış. Set aydınlatmayı kolaylaştırmak için mat griye boyanmış ve bu şekilde opera için heykelsi bir zemin sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın