Barselona’da Kavşaklarda Yayalaştırma ve Doğal Yaşamı Arttırma Projesi

The Green Axes Project, 10 yıl içinde Barselona'nın Eixample semtindeki 21 sokağın yeşil aksa ve 21 kavşağın da meydana dönüştürülmesini amaçlayan bir proje. Proje, her 3 caddeden birinin yayalaştırılmasını da öneriyor.

Pol Viladoms

Birisi Consell de Cent ve Rocafort caddelerinin kavşağında yer alan 4 aks ve 4 meydandaki çalışmaların tamamlanmasının ardından proje 2023 yılında durdurulmuş.

Kavşakta daha önce arabaların yaygın olduğu ve esas olarak ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesine ayrılan alan, yayalara ayrılmış; erişilebilir, kapsayıcı ve güvenli bir meydana ve biyolojik çeşitliliğe sahip, yeşil, sağlıklı, kare planlı bir bahçeye dönüştürülmüş.

Proje, daha önce araç trafiğinin işgal ettiği bu alanı, bitki türlerinin yüksek sayı ve çeşitliliği ile doğallaştırılmış bir ortama dönüştürmek amacıyla başlatılmış ve ilk olarak merkezinde yer alan 31×28 m²’lik bir alan yıkılmış.

Bu merkezi alan, tüm katmanlarda bitki örtüsü, 60 ila 100 m² arasında yüzeyler, düzensiz şekiller ve yaklaşık 60 cm yüksekliğinde topoğrafyalar bulunan altı çiçek tarhından oluşuyor. Çiçek tarhları arasında altı granit yol karenin çekirdeği olan merkezi bir alanda birleşiyor.

Böylece, merkezi alan ile karenin çevresi arasında, bağlantı ve ayırıcı olmak üzere çift amaçlı bir geçiş şeridi oluşturulmuş. Şerit, kentsel akışlara izin veren altı yol ve meydanın statik düzenini güçlendiren, doğallaştırılmış merkez ile kentleşmiş çevre arasındaki karşıtlığın altını çizen bitkisel bir sınır oluşturan altı çiçek tarhından meydana geliyor.

Proje temel olarak iki tür kaldırım ile çözülmüş: orta alanda ayrışmış granit ve çevresinde Eixample kaldırımlarının tipik karosu olan “panot”.

Bazı kısımlarda asfaltın altında onlarca yıl gizli kalan ve çalışma sırasında çıkarılan parke taşları, drenaj kanallarını ve geçiş kaplamalarını çözmek için yeniden kullanılmış.

Peyzaj tasarımında 30’dan fazla bitki türü kullanılmış. Bu bitkilerin seçimi ve yeri farklı kriterlere dayanıyor. Su ve güneş gereksinimleri, karbon emilimi, biyolojik çeşitlilik artışı, farklı katmanların işgali, kromatik çeşitlilik, alternatif yükseklikler, çiçeklenme zamanları…

Meydanda toplanan yağmur suyunun çoğu, doğal su döngüsünü eski haline getirmek ve akiferlerin seviyesini iyileştirmek için ya doğrudan çiçek tarhlarından ya da alçak noktalarda bulunan sızma kuyularından alt toprağa sızıyor.

Kavşağın bir bahçe meydanına dönüştürülmesi, yaya alanının neredeyse %50’lik bir artışını temsil ediyor. Filtreleme ve bitki örtüsü alanları %25, ağaç sayısı 2 kat ve biyolojik çeşitlilik 5 kat artmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın