Barbarela Studio’dan Düşey Bahçe

Birçok hızlı büyüyen kent gibi Alicante de parklar ve ortak kullanım alanlarının eksikliği sorunu ile karşı karşıya. Akdeniz'in gelişen turizm merkezinde kişi başına düşen kamusal alan miktarı 5 m²!

Fakat yerel mimarlık firması Barbarela Studio bu duruma yenilikçi bir çözüm getiriyor ve geleceğin nüfusunu da hesaba katarak yeni bir tasarım ortaya koyuyor: Düşey Bahçe

Kentin ilk sigara fabrika alanında bulunan ve yenilemesi henüz tamamlanan karma kullanımlı yeşil ve sarı renkli floresanlı 22 m yüksekliğindeki bina, Las Cigarreras Kültür Merkezi’nin girişinde yer alıyor. Düşey Bahçe, 300’den fazla çeşit yerel ve Akdeniz bitkisine ev sahipliği yapıyor.

7 katlı metal yapı, yeni kültür merkezinin hizmet tesisi olarak inşa edildi. Ancak yenileme süresince bu tesisleri başka bir yere taşıma kararı alındı.

Barbarela Studio, binayı parçalamak yerine burayı yerel bitki çeşitlerini sergileyen bir çeşit bitki müzesi olabilecek kamusal bir eğitim merkezine dönüştürme teklifini sundu. Düşey Bahçe şimdilerde bahçıvanlıkla ilgili bir laboratuvar ve çeşitli peyzaj projeleri sunan bir ağaçlık alan olarak kullanılıyor.

Henüz halka açılmamasına rağmen Düşey Bahçe’nin başarısında çok fonksiyonluluk önemli bir anahtar. Barbarela Studio bu mekanın, gelecekte, Alicante kentinin kalabalık nüfusuna nefes aldıracak gökyüzüne ulaşan bir kent parkı olarak kullanılacağını ümit ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın