Bangladeş’in Başkenti Dakka’da Tuğla Cami

Mimarlık ofisi Shatotto, Bangladeş Dakka'da Eski Belediye Başkanı Mohammad Hanif adını taşıyan bir cami tasarladı.

Shatotto, yeni caminin tasarımında Lalbagh Kalesi’nde Babürler tarafından inşa edilen Azam Şah Camii’nden esinlenmiş. Fiziksel ve felsefi olarak geleneksel cami fikrinden yola çıkılan tasarım, eski ve yeni fikirleri çağdaş bir konseptte birleştiriyor.

Bir ana yol ile büyük Azimpur mezarlığı arasına inşa edilen Bangladeş’in başkentindeki cami, yoğun ve sakin ortamlar arasında bir geçiş alanı olarak tasarlanmış.

Babür camisinden türetilen önemli bir özellik, ana salonun girişine eklenen merkezi avlu. Cami, avlunun her iki tarafında yer alan iki tuğla kütlesinden oluşuyor. Avlu, caminin iç mekanı dolu olduğunda ek ibadet alanı sağlarken, diğer zamanlarda topluluk için bir sosyal merkez görevi görüyor.

Ana salon, üstteki döşemeyi taşıyan geniş gövdeli betonarme sütunların tuttuğu geniş bir açık alan. Kuzey ve doğu duvarları boyunca uzanan pencereler odayı gün ışığı ile doldururken, güneydeki delikli tuğla duvar yoldan gelen ışığı ve gürültüyü filtreliyor.

Avlunun bir tarafında erkeklerin, diğer tarafta kadınların ibadet ettiği yer, kadın ve erkek tuvaletleri, abdest alanları ile imam odası yer alıyor. Birinci kattaki iki bölümü bir köprü birbirine bağlıyor.

Köprü, mezarlığa paralel uzanarak, yaşamı ve vefat edenleri anmak için sinematografik bir çerçeve oluşturuyor. Köprünün güney duvarı üzerinde dua yazılı kısmen buzlu camdan yapılmış olup kuzey tarafı mezarlığın rahatça görülebilmesi için açık.

Etiketler

Bir yanıt yazın