Bangkok‘ta Dokusal Cepheye Sahip Bir Hemşire Yurdu

Tayland merkezli mimarlık ofisi Plan Architects tarafından Bangkok’ta tasarlanan Chulalongkorn Memorial Hospital hemşire yatakhanesi hizmet vermeye başladı.

“Nawarachupatum” olarak adlandırılan yeni yatakhane, Prenses Maha Chakri Sirindhorn’u onurlandırmak ve Tayland Kızılhaç Derneği’nde çalışan hemşirelerin konaklama ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiş. Binanın 26 katında 523 odası bulunan birimlerin çoğu iki kişinin konaklamasına uygun olarak planlanmış. Her birimde yaşam alanı, kütüphane, kantin, çamaşır odası ve çok amaçlı oda yer alıyor.

Yurdun çevresi, doktor ve hemşireler için yatakhane olarak programlanmış dört bina ile çevrilmiş. Proje, işlek bir cadde üzerinde bulunan arsanın çevresinde üç yüksek bina ve ortasında yer alan dördüncü bir alçak bina üzerinden şekillenmiş. Tasarım ekibi, alçak binayı yıkarak yerine hastanenin kalabalık ve yoğun atmosferinden korunan kapalı bir avlu oluşturan ve üç bina ile etkileşime girecek yeni bir proje tasarlamış.

Ofis yatakhaneyi güneş ışığıyla dolu, doğal olarak havalandırılan yaşam alanları olarak planlamış. Doğal ışık eksikliği ve yetersiz iç mekan havalandırması sorunlarını çözmek için bina ikiye bölünmüş ve ortasında havalandırma bacası bulunan iki adet tek yüklü koridor etrafında düzenlenmiş. Bu şekilde çapraz havalandırma sağlanmış, iç mekanların havadar ve doğal olarak rahat bir atmosfere sahip olmasına olanak tanınmış.

Oda düzeni, mahremiyeti ve doğal hava akışını kontrol etmek için sürgülü bir duvarla ayrılmış iki alana bölünmüş. Koridora bitişik alan, her iki oda arkadaşı için bir paylaşım alanı olarak tasarlanmış ve bir kiler ile tuvalet içerecek şekilde planlanmış. İkinci alan ise iki sakin için yatak odası olarak oluşturulmuş. Odanın karşı tarafına yerleştirilen her yatak, her sakin için özel bir alan yaratırken, ortadaki yürüyüş yoluyla balkona çıkılması sağlanmış.

Ofis, yatakhane sakinlerinin mahremiyetini korumak için yurt balkonları boyunca zikzak şeklinde bir format kullanmış. Açılı balkon tasarımı ile komşu binalar arasında doğrudan bir görüş açısı oluşması engellenmiş.

Dikey alüminyum kanatlı ve delikli güneşlikli korkuluk, kurutma askıları ve çamaşır makineleri gibi eşyaları gizleyebilecek şekilde tasarlanmış Bu eşsiz cephe ve balkon kompozisyonu bir yandan kullanıcıların çeşitli karmaşık fonksiyonel gereksinimlerini gizlerken diğer yandan binanın basit sistematik tasarımını yansıtan ışık ve gölge deseni yaratacak şekilde hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın