Bambu Kabuk İçinde Saklı Okul

Estudio Cavernas ve Orbe Architecture, Birmanya ve Karen göçmenlerinin eğitim olanaklarını güçlendirmeyi hedefleyen kamusal bir oluşum olan Min Tu Won Okulu için yeni bir yapı tasarladı.

Fotoğraflar: Estudio Cavernas & Orbe Architecture

Chulalongkorn Üniversitesi’nde okuyan yirmi öğrencinin de eğitim programları kapsamında yer aldığı projede, projenin hak sahiplerinin de tasarım sürecine dahil olabilmesi adına Estudio Cavernas ve Orbe Architecture, The International Design and Architecture Program (INDA) ile iş birliği içerisinde hareket etti.

Sıkıştırılmış topraktan yapılan iki ayrı kütle, bambu bir dış kabuk içine alınarak bir araya getirildi. Bambu kabuk içine saklı bu iki yapı, açık hacimler olarak tasarlanarak çok fonksiyonlu kullanıma elverişli hale getirildi.

İç mekanı kamufle eden bambu katman, yapının doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önlüyor ve yapıyı yağmurdan koruyor. Yüzeyindeki aralıklar sayesinde iç mekanda hava sirkülasyonu sağlayan bu dış kabuk, yapı içerisinde bulunan bireylere ferah bir ortam sunuyor. 

Tayland – Myanmar (Burma) sınırında bulunan ve kar amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olarak hizmet verecek olan yapıda, elde bulunan hammaddeler de hesaba katılarak, mimari tasarım ve inşaat süreçleri boyunca bütün işçiler tarafından rahatlıkla uygulanabilecek, düşük teknolojinin yeterli olacağı tekniklerin kullanılmasına özen gösterildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın