“Bambaşka bir yerden bakarak yeni düzenler nasıl kurulabilir?”

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in yeni konuğu Melike Altınışık Architects - MAA'nın kurucusu Melike Altınışık oldu.

Melike Altınışık, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezuniyetinin ardından master eğitimi için Architectural Association’a gidişi ve orada yolunun Zaha Hadid ile kesişmesiyle başlayan mesleki yolculuğunu anlatıyor.

Celal Abdi Güzer: Genç kuşak için de bir rol modeli oluşturuyorsun. Hem önemli bir ofiste yurt dışı deneyimi var, arkasından da buraya gelip biraz o bilgi ve görgüyü taşıdığın ortamı kurma çabası var, o çabanın içinde de yarışmalar vs. gibi elde edilmiş başarılar var. İkincisi de tasarımın birden fazla alanında var olma ve onu bir networke dönüştürme çabası… Nasıl başladı bu öykü? Aslında nereden mezunsun?

Ben İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezunum. Mezun olduktan sonra yolum Londra’ya döndü. Orada Architectural Association’da bir master eğitimi aldım. Zaha Hadid bizim jürilerimize geliyordu ve kendisinden gelen iş teklifiyle benim hayatımda yeni bir sayfa açıldı. 2006 yılıydı ve neredeyse 6 buçuk yıl benim için uluslararası platformda çok ciddi tecrübeler edinmeme vesile oldu…

…Celal Abdi Güzer: O eğitime baktığın zaman (Architectural Association) artıları nedir? Sen buradaki eğitim içinden gittin. İnsanı birden bire farklı bir eğitim içine sürükleyen yanı var mı?

Melike Altınışık: Ben master eğitimime başladığımda yıl 2004’tü. İstanbul Teknik Üniversitesi değerli okullarımızdan birisi, orada çok önemli hocalarla bir aradaydık. Zaten onları bana o vizyonu aşılamasıyla ben de bir nevi o kapıyı açtım.

Oraya gittikten sonra “yeniden yaratılmış gibi oldum” diyorum. 

…Bana göre mimarlık adına en önemli unsurlardan biri ekip olduğunu öğrenmekti. Birlikte düşünebilmek, birlikte üretebilmek… Buradaki eğitimde tekil bir yan söz konusu.

…Bir yandan da araştırmaya, araştırma şekline verilen önem. Benim master yaptığım programın adı “Tasarım Araştırmaları Laboratuvarı”ydı. Mimarlığı yapış şeklimi de etkileyen her şeyin özünde doğadan başlayarak araştırmak, kendi içerisinde kurduğu sistemden yeni bilgiler türetebilmenin yollarını araştırmak. O döneme kadar aldığım eğitimi kıran bir şeydi benim için. Bambaşka bir yerden bakarak yeni düzenler nasıl kurulabilirin bir araştırması içerisine giriyorsunuz.

Söyleşinin Tamamı

Etiketler

Bir yanıt yazın