Balyan Kardeşler’in Tarihi Binası Kitabevi Oldu

Üsküdar Kuzguncuk’ta bulunan ‘Nail Kitabevi’, 19’uncu yüzyıldan kalma binaya sahip. Kitaplar satılmak için değil, okuyucularla buluşmak üzere raflarda bekliyor.

Mahalle kültürünün devam ettiği, kozmopolit, kilise, cami ve sinagogun iç içe olduğu bir semt Kuzguncuk. Nail Kitabevi’nin bulunduğu bina da semtin ayakta kalan yapılarından.

Kitabevinin sahibi ise 26 yıldır okul kıyafeti üreten bir firması olan, kitapları ve yayınevlerini yakından takip eden birisi Erhan Nailoğlu… 19’uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen, Osmanlı döneminin ünlü mimarlarından Balyan Kardeşler’in mimarlığını yaptığı Kuzguncuk’taki tarihi binanın satış ilanını gören Nailoğlu’nun aradığı fırsat da ayağına gelmiş.

Hatalı restorasyon nedeniyle mühürlenen, ikinci dereceden tarihi eser olan yapıyı satın alan Nailoğlu 2.5 yıl sonra, Haziran 2015’te kitabevini de hayata geçirmiş. Bu süreçte ‘Nail Yayınevini de kurmuş. “Yetmişiki milletten insanın kol kola yaşadığı, herkesin birbirini tanıdığı, ahşap binalarının hala dimdik ayakta olduğu bir küçük köydür Kuzguncuk. Kitabevinin önündeki çınar ağacı eskiden insanların buluşma noktasıymış. Tutkumu hayata geçirdiğim için mutluyum” diyor Nailoğlu.

Binlerce kitabı bulmak mümkün

Nail Kitabevi işlemeleri ve cumbasıyla kendine has bir yer… Geçmişte ‘Berber Muzaffer’ diye anılan ve insanların yine buluştuğu bir yermiş burası. Üst kattaki kitaplıkta edebiyattan sanata, tıptan bilime kadar farklı alanlarda pek çok eser mevcut.Binanın en üst katında Türkiye’den ve dünyadan gelen yazarlar ağırlanıyor. “Genç sanatçıları teşvik edip desteklemek istiyorum” diyen Nailoğlu, önümüzdeki ay binanın bodrum katında özel sergi alanı açmayı düşünüyor.

Kitabevinde takas veya kitap satışı yapılmıyor. Enteresan gelebilir fakat kafede internet de yok.

Kahve çekirdeği Avusturya’dan

Peki mönüde neler yer alıyor? Kahveler İtalya’dan getirilen özel kahve makinesiyle yapılıyor. Çekirdekler ise son dönemde epey moda olan, Avusturya’nın ünlü markası ‘Julius Meinl’. Latte’den Americano’ya, Espresso’dan Mocha’ya kadar farklı çeşitleri tadabilirsiniz. Fiyatlar gayet makul; ortalama 6-7 TL arasında değişiyor. Şimdilik atıştırmalık olarak yalnızca ev yapımı dilim kek bulunuyor. Limonata da ev yapımı. Hava güzel olduğunda dış kısma konulan masalara da oturulabiliyor.

Kitabevi, Cuma-Cumartesi 9:30-20:30 arasında, diğer günler ise 18:30’a kadar hizmet veriyor. Ünlü yazarları davet eden kitabevi en son Mario Levi’yi ağırlamış, önümüzdeki günlerde ise Ahmet Ümit’i sevenleriyle buluşturacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın