Balyan Ailesi Üzerine Bir Belgesel: “Balyanlar: Kültürel Mirasın Peşinde”

18, 19. YY'da Osmanlı'ya hizmet etmiş, 5 kuşak boyunca İstanbul’daki çoğu saray ve kamusal yapının tasarım ve inşasını üstlenmiş Ermeni asıllı Balyan ailesi üzeirine “Balyanlar: Kültürel Mirasın Peşinde” belgeselinin kasım ayında tamamlanması bekleniyor.

Yönetmenliğini Garo Vram Babayan’ın üstlendiği, geçtiğimiz mart ayında çekimlerine başlanan belgesele dair ilk adım, Balyan ailesinin anıt mezarının inşası sırasında atılmış. Agos Gazetesi’nden Vartan Estukyan’ın, yönetmen Babayan ile yaptığı söyleşiye göre, geçtiğimiz ekim ayında açılan anıt mezarın inşasının son kısmını kayda alan Babayan ve ekibi, bu süreçte Balyanlar hakkında bir belgesel çekmeye karar vermişler. Hemen ardından Kültür Bakanlığı’nın Belgesel Destekleme Fonu’na yaptığı başvuru kabul edilen yönetmen, mimarlık tarihçileriyle mülakatlar yapıp kaydetmeye başlamış.

Belgesel için yürüttükleri araştırmalar sırasında Balyan ailesi üyelerinden, Paris’te okuyan Levon Balyan’ın öğrenim hayatına dair ilginç kayıtlara, mektuplar da dahil kişisel bilgilere de ulaştıklarını söyleyen Babayan, “ortada bu kadar hikâye varken, Balyanların insani yönlerini de ele almayı düşündük.” diye anlatıyor.

Vartan Estukyan’ın, yönetmen Garo Vram Babayan ile yaptığı söyleşinin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın