Balbek Bureau’dan Ukrayna’nın Yerinden Edilmiş Vatandaşları İçin Mülteci Yerleşimi Önerisi

Dünyadaki sığınmacı yerleşimlerini analiz eden Kiev merkezli mimarlık ve iç mimarlık stüdyosu Balbek Bureau, Ukrayna’daki savaş sırasında evsiz kalan insanlar için acil durum barınağı işlevi görecek bir "modüler köyün" prototopini oluşturdu.

Re:Ukraine adını alan geçici konut planı, içerisine komünite mutfağı, ıslak hacimler ve ortak kullanımlı mekanların yerleşebileceği standartlarda üretilen ahşap kereste iskeletli kutulardan oluşturulmuş.

Üst üste yığılabilen ve farklı konfigürasyonlarda bir araya getirilebilen birimler, aralarına serpiştirilmiş meydanlar ve yeşil alanlarla birlikte, 100 kişilik bir yerleşimden küçük bir kasabaya eşdeğer büyüklükte 8.200 kişilik bir yerleşime kadar planlanabiliyor.

Bulbak Bureau’ya göre tasarım şablonu, savaş sebebiyle yerlerinden edilmiş yerleşim sakinlerinin acil sığınma ihtiyacını karşılamakla birlikte sakinlerin konfor ve sosyal etkileşim ihtiyaçlarını giderebilecek programatik verilerin dengelenmesiyle oluşmuş. “Tasarımda asıl amacımız, sakinlere asil bir yaşam sağlayabilmek oldu. İnsanların evlerini ne yazık ki ellerinden alabilirsiniz, fakat asaletlerini asla,” diyor stüdyonun kurucusu Slava Balbek.

Tahmin edilen rakamlara göre 6,5 milyon insan ülke içinde yerlerinden edilmiş durumda, 3,2 milyon insanın da ülkeyi terk ettiği tahmin ediliyor. Balbek Bureau’nun organizatörlüğünü yaptığı buluşmalarda bir grup mimar, tasarımcı ve mühendis Kiev’deki stüdyoda bir araya gelip zarar görmüş evlerin tamiratı ve yeni konutların inşası sırasında yapılacak en iyi geçici konaklama çözümünü tartışmışlar.

İncelenen örnekler arasında mülteci yerleşimleri, modüler barınaklar ve çeşitli ülkelerden 20’den fazla geçici konut yerleşimleri bulunuyor. Sonuç olarak ortaya çıkan prototip konum ve bütçe gibi parametrelerle değişen ihtiyaçları gidermenin yanında büyüyen mülteci sayısıyla başa çıkabilmek adına olabildiğince esnek bir biçimde tasarlanmış. Birimler ahşap kereste çerçeve, yönlendirilmiş yonga levhalar ve asfaltlı çatı kaplama membranından oluşan birbiriyle değiştirilebilir, standardize edilmiş modüllerden oluşuyor. Bir birimin üretim maliyetinin metrekare başına $350 ve $500 arasında olması bekleniyor. Yapı malzemelerinin seçiminde ülkenin kolayca ve yeterince üretebileceği ve kurulum aşamasında en az profesyonel bilgiye ya da ekipmana ihtiyaç duyulması etkili kriterler olmuş. Her bir birimin taban alanı 3 metreye 7 metre bir dikdörtgenden oluşmakta.

Balbek Bureau ise bu birimlerden kendine yetebilen bir konut şeklinde çalışan 6 farklı kombinasyon üretmiş. Her bir ünitede en az bir mutfak, bir banyo ve paylaşım mekanı şeklinde kullanılacak bir müşterek mekan bulunuyor.

Stüdyo, kamu ve özel sektör temsilcilerine projeyi sunarak Batı Ukrayna’da bir pilot yerleşim bölgesi oluşturmayı planlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın