“Baklavayla Nereye Kadar Biz Bilbao’yu Örnek Aldık”

Lahmacunuyla, kebabıyla, baklavasıyla ünlü Gaziantep, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan bir şehircilik anlayışına imza atıyor.

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, dünyanın en büyük mozaik müzesine de ev sahipliği yapıyor. ”Sadece lahmacunla, baklavayla bir yere varmamız mümkün değil” diyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ”Şehir olarak kendimize İspanya’nın Bilbao kentini örnek aldık” dedi.

Edindiğimiz izlenimler gösteriyor ki, Gaziantep son 10 yılda şehircilik açısından önemli bir yol ayrımına geldi. Ya eskiden olduğu gibi lahmacunla, baklavayla tanınacaktı; ya da tarihi değerlerine, eserlerine de sahip çıkarak çağdaş şehirciliğin örneklerini sunacaktı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ”Biz ikinci seçeneği seçtik” dedi ve ekledi: ”Lahmacunun, baklavanın güzeli İstanbul’da da yapılıyor. Ama Gaziantep dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Gelişmemizi geçmişimize sahip çıkarak yapmaya karar verdik.” Bu yolda Gaziantep’te önemli işlere imza atıldı. Zeugma sayesinde bırakın Türkiye’yi dünyanın en büyük mozaik müzesi artık Gaziantep’te. Kahramanlık Müzesi de Mutfak Müzesi de. Son 10 yıl içinde restore edilen tarihi yapıların sayısı 1000’i aştı. Kendine İspanya’nın Bilbao kentini örnek alan Gaziantep müzecilik konusunda Türkiye’nin lider şehirlerinden biri olmaya aday. Elbette hala lahmacunun da kuru baklavanın da en güzelini Gaziantep’te yiyebiliyorsunuz. O tatlardan herhangi bir kayıp yok. Ekonomisiyle, üniversitesiyle, çağdaş şehircilik anlayışıyla Gaziantep son 10 yıla damgasını vuran şehirlerden. Görünen o ki önümüzdeki 10 yıla da damgasını vurmaya aday…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey:
“TİNERCİ YATAĞINI MOZAİK MÜZESİ YAPTIK”
Üzerinde durduğumuz bir konu var: Şehircilik kimliği. Türkiye’deki birçok şehir kimlik sorunu yaşıyor. Batı’dan Gaziantep nasıl gözüküyor? Lahmacun, kebap, baklava. Ama artık kabul edelim lahmacunun, kebabın en iyisi İstanbul’da da yapılıyor. Demek ki sadece lahmacunla, baklavayla bir yere varmamız mümkün değil. Gaziantep, tarihteki en eski yerleşim merkezlerinden biri. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Biz bu konuları ele alarak Gaziantep’e bir kimlik kazandırdık. Dünyadaki ve Türkiye’deki şehirleri inceledik. İspanya’daki Bilbao kentini kendimize örnek aldık. Neden Bilbao? Bilbao’nun 20 yıl öncesi Gaziantep’e benziyor. Orta ölçekli bir sanayiye sahip. Ama Bulgaristan’ın, Romanya’nın AB’ye girmesiyle orta ölçekli sanayi bu ülkelere kaymış, Bilbao boşlukta kalmış. Onlar da 180 milyon Euro harcayarak Guggenheim Müzesi’ni kurmuşlar. Bu müze kentin kaderrini değiştirmiş. Bizde geçmişimize, kültürümüze, tarihi eserlerimize sahip çıkma kararı aldık. 30 bin metrekarekapalı alanıyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük mozaik müzesini kurduk Gaziantep’e. Şehrimizde tinerci yatağı haline gelmeye başlayan eski Tekel binasını 35 milyon dolara satın alarak moziak müzemizi buraya kurduk. Ayrıca Mutfak Müzesi, Kent Müzesi, Cam Eserler Müzesi, Gaziantep Tarihi Müzesi, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’ni kurduk. Hayvanat bahçemizi yeniledik. Sadece geçen yıl hayvanat bahçemizi 1 nilyon 200 bin kişi gezdi. Şehrimize gelen turist sayısı 1 milyonu buldu. Avrupa Birliği’nin Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerini katıldığı Avrupa- Akdeniz Yerel ve Bölgesel Asamblesi’nde (ARLEM) Fransız parlamenter, ‘1992 yılında da Gaziantep’i gezdim. Bir de bu yıl. Kültürel mirasla ilgili Gaziantep’te muhteşem şeylere imza atılmış’ dedi. ARLEM raportörlük görevini bize verdi. Biz Gaziantep’e bir kimlik aşılamaya çalıştık. Sadece lahmacunla, baklavayla bunun olmayacağını anladık. Tarihimize, geçmişimize, eserlerimize, kültürümüze sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Elbette çağdaş şehirciliğin gereklerini de yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu:
“TÜRKİYE’NİN EN FAZLA İHRACAT YAPAN 6’INCI ŞEHRİYİZ”
Son 10 yılın ekonomik verilerini ve gelişimini dikkate aldığımızda, 2001 ve 2008 yıllarında yaşanan ekonomik krizlere rağmen Gaziantep’in her zaman ülkemizin üretim, istihdam ve ihracat gücünün üzerinde bir performans sergileyen bir şehir olduğunu görüyoruz. Ekonomik krizlerin etkilerine rağmen ayakta kalmayı başaran Gaziantep bugün 5. Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş çalışmalarını yürütüyor. 4 farklı Organize Sanayi Bölgesi’nde ve diğer sanayi sitelerinde 24 saat durmaksızın üretimine devam ediyor, 160’tan fazla ülkeye yüzlerce çeşit ürünü ihraç ederek Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. ili olma gururunu yaşıyor. Odamız tarafından yürütülen farkındalık projeleriyle son 10 yılda sanayicilerimize AR-GE, inovasyon ve markalaşmanın önemini anlattık. Geçen bu 10 yıllık süre zarfında Gaziantep sanayisi, ara mal ve hammadde üretiminden nihai tüketiciye ulaşan ve katma değeri yüksek ürün üretimine geçiş yapmaya başladı. Bu geçiş sürecinin daha etkin bir hale gelmesi için, orta ve üst düzey teknolojik ürün üretimimizin daha da artması için, üniversite- sanayi işbirliği kapsamında Türkiye’de örnek gösterilen bir şehir olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte bölgenin en güçlü fuar ve kongre merkezi olma hususunda da önemli başarılara imza attık. Son 10 yıllık süreçte geldiğimiz noktada artık her yıl ulusal ve uluslararası en az 12 fuara ev sahipliği yapıyoruz. Gaziantep’in önde gelen kurum temsilcilerinin ortak aklıyla meydana getirdiğimiz Ortadoğu Fuar Merkezi’nde önümüzdeki dönemde daha büyük fuarlara ve organizasyonlara imza atacağız. Gaziantep, son 10 yılda nasıl her konuda başarılarıyla öne çıktıysa, bundan sonraki dönemde de ülke ekonomisine damgasını vurmaya devam edecektir.

RAKAMLARLA GAZİANTEP
Son 10 yıl içinde;
*11 köprülü kavşak yapıldı
*8 yılda 7 müze;
*10 bin 387 konut,
*10 spor salonu,
*6 Ticaret merkezi,
*2 milyon 361 bin metrekare yeşil alan
*1000’i aşkın eski yapının restorasyonu,
*5 bin 500 m2 alana kurulu Türkiye’nin tek halka açık Gezegenevi ve Bilim Merkezi,
*105 bin m2 alana kurulu Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük eğlence merkezi
*5 bin hanenin elektrik ihtiyacı çöpten karşılandı
*3 arıtma tesisi
*285 km köy yolu, 235 km. İmar yolu

GAZİANTEPLİ KENTİ İÇİN NE DİYOR?
Gaziantep’te kentsel dönüşüm çalışmaları bütün hızıyla devam ederken, şehir merkezindeki büyük değişiklikler bir çok vatandaş tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak Bazı vatandaşlar ise, değişime destek vermelerine rağmen, özellikle kırsal kesimlerdeki çalışmaların ağır işlemesinden şikayetçi.

Zeynel Yalçın (35) (Erkek Kuaförü)
‘KIRSALA ÖNEM VERİLMELİ’
“Yapılan çalışmalar daha modern ve çağdaş bir şehirde yaşayabilmemiz açısından çok iyi ancak kırsal kesimlerde maalesef şehir merkezindeki kadar işler çabuk yapılmıyor. Bu bölgelerde yaşayan insanlar yaz aylarında tozdan, kış aylarında ise çamurdan büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Oysa şehir merkezinde açılan bir yol yada yapımına başlanan bir bina çık kısa sürede tamamlanabiliyor. Daha önce gitmeye korktuğumuz Perilikaya, Karataş gibi bölgelerde şimdilerde modern binalar yükselmiş, alt yapıları daha sağlıklı ve her türlü ihtiyaca cevap verebilen binalar yükselmiş durumda. Bu nedenle yapılan çalışmaları destekliyorum. Bu çalışmalar tamamlandığında Gaziantep modrn bir şehir görüntüsüne kavuşacaktır.”

Cengiz Ağcabay (34) (Oto Elektrikçisi)
‘MAHALLEMİZ YIKILACAK MI?’
“Şahveli Mahallesi”nde oturuyorum. Mahallemiz kentsel dönüşüm alanı içerisine alındı ancak ne zaman buradaki gecekonduların yıkılacağı belirsiz. Evimiz ile ilgili mahallemizde bir sorun olduğunda belediyeden gerekli hizmeti ya çok zor alıyoruz yada hiç alamıyoruz. Karşımıza hemen mahallenin yıkılacağı çıkıyor. Yoksa herkes daha modern bir şekilde modern yerlerde oturmayı ister. Ama bunlar yapılacak diye bizim de mağdur edilmememiz gerekiyor.”

Metin Karagülle (53) (Oto Boyacısı)
‘BEN DEĞİŞİMİ DESTEKLİYORUM’
“Kim ne derse desin ben değişim çalışmalarını gönülden destekliyorum. Belki insanlar biraz sıkıntı yaşıyorlar ama önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Gaziantep sanayisi ve ticaretinin yanı sıra modern şehir görüntüsüyle de söz sahibi olacak.”

Ahmet Dündar (56) (İşçi)
‘HİZMETLER AKSAMAMALI’
“Yapılan çalışmalar olumlu. Gaziantep’in böyle bir değişime yıllardır ihtiyacı vardı. Bu adımlar yeni yeni atılmaya başlandı. Kentin bir çok bölgesinde inşaat, yol çalışmaları devam ediyor. Tüm bunlar yapılırken diğer hizmetlerin de aksamaması gerekiyor. Bir bölge yıkılırken, oralarda yaşayan insanların öncelikle barınma sorunları çözülmeli. Gaziantep’te bugün bakıyoruz, yıkım çalışmaları olan bir mahalledeki insanlar başka bir mahalleye göç ediyor ve böyle olunca da o mahallenin hizmet yükü artıyor. Yetkililer, böyle mahallelerde bir araştırma yapmalı ve hizmet kalitelerini artırmalı. Yani Değişime devam ederken bir yandan da hizmetlerin aksamaması lazım.”

Etiketler

Bir yanıt yazın