Bakırköy “Taş Mektep” Küllerinden Doğdu

1999 depreminde hasar görünce kapatılan ve 2009 yılında da geçirdiği yangınla kullanılamaz hale gelen Bakırköy Taş Mektep, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edildi.

2009 yılında çıkan bir yangınla kullanılamaz hale gelen Taş Mektep (Bakırköy İlköğretim Okulu) aslına uygun olarak İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edildi. 1999 depreminde de hasar gören Taş Mektep, kullanılamaz ve harap durumda idi. Yenilenen bina, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bir Mesleki Eğitim Merkezi olarak kullanılacak.

Restorasyon kapsamında tarihi binanın; yığma tuğla ve taş duvarları özgün haliyle korunarak, çürümüş olan ahşap döşemeleri, pencereleri, tavan kaplamaları ile çökmüş olan çatısı özgün halinde tüm detaylarına uygun olarak yenilendi. Tarihi yapının çevre düzenlemesi de İstanbulİl Özel İdaresi tarafından yapılıyor. 2 milyon 496 bin TL’ye gerçekleştirilecek çevre düzenlemesi işinin bu yılın sonunda bitirilmesi hedefleniyor.

Kont Alleon yaptırmıştı

Taş Mektep, 1864 yılında Paris’ten gelen şehircilik uzmanı Kont Alleon tarafından İstanbul’da yaz aylarında oturmak için yaptırıldı. Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla 1865 yılında inşa edilmeye başlanan yapı, 1874 yılında tamamlandı.1894 yılında İstanbul’da meydana gelen depreme kadar burada oturan Kont Alleon,binayı 1898 yılında Preveze Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa’ya sattı. 1900’de Maarif Nezareti’ne devredilen yapı okula dönüştürüldü ve günümüze kadar “Taş Mektep” adıyla eğitim hizmeti sundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın